Илирски ратови

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Римско-илирски ратови су трајали од 229. п. н. е. до 168. п. н. е. Рим је освојио илирске насеобине из долине реке Неретве и спречио даље пиратске нападе на римске трговачке бродове по Јадранском мору. Биле су то три војне кампање, прва против краљице Теуте, друга против Деметрија Фароског и трећа против Генција.

Први илирски рат[уреди]

Први илирски рат је трајао од 229. п. н. е. до 228. п. н. е., током ког се сукобила краљица Теута против римског конзула Луција Постумија.

Након успешног рата, Римљани су поставили Деметрије Фароског као моћника у Илирији, како би био противтежа моћи краљице Теуте.

Други илирски рат[уреди]

Средоземље око 218. п. н. е.

Други илирски рат је трајао од 220. п. н. е. до 219. п. н. е. Покренуо га је Деметрије Фароски, уверен како су његови римски сизерени презаузети борбом против Гала у Цисалпинској Галији, односно припремама за предстојећи рат против Ханибала. Повод је била још увек хаотична ситуација у Грчкој, која се опорављала од последица Клеоменовог рата. Деметрије, који је саградио флоту од 90 бродова, испловио је на југ како би напао и освојио град Пилос, где је с након неколико покушаја заробио још 50 бродова. С том је флотом наставио поход на Кикладе. У међувремену су Римљани опремили флоту под Луцијем Емилијем Паулом и напали и освојили слабо брањени Димале, једног од главних Деметријевих упоришта. Одатле је римска флота отпловила на север и заузела Фарос. Деметрије је, тако оставши без база, био присиљен бежати, па је пронашао уточиште код македонског краља Филипа V. Овај је сукоб послужио као предигра за Први македонски рат.

Трећи илирски рат[уреди]

Трећи илирски рат је представљао део трећег македонског рата, који је избио 171. п. н. е. На самом почетку је илирски краљ Генције стао на страну Рима. Међутим, године 169. п. н. е. је, потакнут македонским успесима и обећањима краља Персеја, прешао на страну Македонаца. Генције је напао и уништио римска упоришта Аполонија и Дирахиј. Римљани су на то реаговали пославши војску под Луцијем Аницијем Галом. Она је почетком 168. п. н. е. поразила Генција код Скадра те га заробила. То је олакшало Римљанима да поразе Македонце исте године.

Трећи илирски рат је за посљедицу имао успостављање трајне римске присутности на источној обали Јадрана. Борбе с илирским племенима су се наставиле још 40 година, док је унутрашњост Илирије покорена тек пред крај 1. века п. н. е.