Имен Хонејм

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Имен Хонејм (арап. ايمان غنيم) је египатскo-амерички геоморфолог. Позната је по открићу кратера Кебира у Сахари, у марту 2006. године. За овај кратер се сматра да је ударног порекла (астроблема). [1] 2007. године открила је древно Мега-језеро (30.750 km2) испод песка Сахаре, у северном Дарфуру, у Судану.[2]

Каријера[уреди]

Своју мастер диплому стекла је 1997. године на географском департману Танта универзитета у Египту. Докторирала је на Одсеку за географију Универзитета у Саутемптону, у Великој Британији. 2003. године започела је постдокторско усавршавање у Центру за даљинска очитавања, Универзитета у Бостону, САД. 2010. придружила се Одсеку који проучава Земљу и океане, на Универзитету Северна Каролина Вилмингтон и постала је директорка Лабораторије за истраживање даљинског осматрања.

Њен примарни фокус био је на примени географског информационог система (ГИС-а), даљинског очитавања (укључујући мултиспектралне, термалне и микроталасне радарске слике), беспилотне летелице и употребу хидролошког моделирања у опасности од бујица, подизању нивоа мора, суша и истраживању подземних вода у сушним и обалским пределима. [3] Она је стручњак за обраду слика и коришћење широког спектра сателитских/просторних података укључујући мулти-спектралне, хипер-спектралне, термичке-инфрацрвене (ТИР), микроталасне (радарске слике) и дигиталне моделе висине(ДЕМ). Објавила је више од 27 стручних радова, више од 48 чланака и одржала низ радионица, семинарских предавања и курсева за мултидисциплинарне делегате.

Референце[уреди]

  1. ^ „Largest Crater In The Great Sahara Discovered By Boston University Scientists”. 2006-04-12. Приступљено 2018-11-20. 
  2. ^ Brahic, Catherine (12. 4. 2007). „Ancient mega-lake discovered in Darfur”. New Scientist. Приступљено 31. 12. 2012. 
  3. ^ „Dr. Eman Ghoneim, Center for Remote Sensing”. Boston University. Приступљено 2014-07-24.