Император

С Википедије, слободне енциклопедије

Император (од лат. imperator, преко старофранцуског empereor)[1] мушки је монарх и суверени владар империје.[2][3] Императорка је женски еквивалент с тим што може означавати и супругу императора, односно мајку. Титула императора се углавном сматра вишом од краља. Јапански император је једини владајући монарх на свету чија се титула на енглески језик преводи као император с тим што се у српском језику назива цар. Генерално је познато да цареви имају највише монархијске почасти и ранг, надмашујући краљеве. У Европи се титула цара користила од средњег века, сматрајући се у то време једнаким или готово једнаким достојанством папином због његовог положаја као видљивог поглавара цркве и духовног вође католичког дела Западне Европе. Јапански цар је једини тренутно владајући монарх чија је титула преведена на енглески као „цар”,[4] иако нема никакву политичку моћ, нити је Јапан царство.[5]

Цареви и краљеви су монарси, али цар и царица сматрају се вишим монархијским титулама. Колико год да постоји строга дефиниција цара, то је да цар нема односе који имплицирају супериорност било ког другог владара и типично влада над више од једног народа. Стога би краљ могао бити обавезан да плати данак другом владару,[6] или да буде суздржан у својим поступцима на неки неједнак начин, док бе цар у теорији требало да буде потпуно ослобођен таквих ограничења. Међутим, монарси на челу империја нису увек користили титулу у свим контекстима - британски суверен није преузео титулу царице Британског царства чак ни током инкорпорације Индије, иако је проглашена царицом Индије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Harper, Douglas. „emperor”. Online Etymology Dictionary. 
  2. ^ Вијаклија, Милан (1954). Лексикон страних речи и израза. Београд: Просвета. стр. 339. 
  3. ^ Прокеш, Јосип (1985). Школски лексикон. Бјеловар: Просвјета. стр. 60. 
  4. ^ Uyama, Takuei (23. 10. 2019). „天皇はなぜ「王(キング)」ではなく「皇帝(エンペラー)」なのか” [The Title of the Monarch of Japan: not the "King" but the "Emperor"] (на језику: јапански). Приступљено 23. 10. 2019. 
  5. ^ Chadani, Seiichi (2012). „A Review on Studies of the Symbolized Emperor System and Monarchical Form (象徴天皇制の君主制形態をめぐる研究整理と一考察)” (PDF). Bulletin of the Faculty of Humanities; Seikei University. 47: 40. ISSN 0586-7797. 
  6. ^ Peng, Dr. Ying-chen. „The Forbidden City”. Khan Academy. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]