Имплантологија

С Википедије, слободне енциклопедије
Имплантат за један зуб

Имплантологија (орална имплантологија) је грана стоматологије која се бави уградњом зубних имплантата. Уобичајен назив за стоматолога или оралног хирурга, који се бави зубним имплантатима је имплантолог. Зубни имплантат је страно тијело које се уграђује у вилицу и након одређеног времена ствара чврсту веза са кости. На имплантат се затим поставља круница или може да служи као носач моста или пак као сидриште протезе. Ове протетске надокнаде израђује зубни техничар.

Зубни имплантати[уреди | уреди извор]

Зубни имплантат пружа неколико предности у односу на друге могућности замјене зуба. Осим што изгледају и функционишу попут природног зуба, имплантати замјењују зубе без жртвовања сусједних зуба. Наиме, у случају замјене једног зуба мостом, потребно је избрусити сусједне зубе. Имплантат ће помоћи у очувању алвеоларног гребена. Пошто је имплантат усађен у кост, он стимулише околну кост и у том случају не долази до ресорпције кости, која се јавља након вађења зуба. Модерни зубни имплантати се праве од чистог титанијума за разлику од ортопедије, гдје се користе легуре титанијума. Познато је да се титанијум понаша неутрално и да не узрокује никакве алергијске реакције. (биокомпатибилан материјал) Титанијум гради са кисеоником заштитни слој и зато га организам добро прихвата. То се назива остеоинтеграција.

Замјена једног зуба[уреди | уреди извор]

Два имплантата уграђена у доњу вилицу, збринути једном круницом

Предности замјене једног зуба имплантатом су ти што се зуби око њега не морају брусити, као што је случај код моста. Зубно месо (периодонцијум) се налази у добром односу са круницом и вратом зуба при чему се стварају оптимални услови за одрживост имплантата.

Класификација[уреди | уреди извор]

Замјена једног зуба зубним имплантатом је уведена у класификацију по Бринкману (Brinkmann), још 1973. год. под класу I. Затим је та класа преправљена на конференцији за имплантологе 2002. Тада су уведена и следећа правила: у горњој вилици се до четири недостајућа сјекутића могу замијенити са четири имплантата. У доњој вилици се при четири недостајућа сјекутића могу уградити само два имплантата. За премоларе или моларе се препоручује замјена једног зуба једним имплантатом.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).