Индијски океан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Земљиних пет океана
Индијски океан

Индијски океан је трећи по величини океан на свету (после Атлантског океана и Тихог океана). Он заузима око 20% водене површине на Земљи. На северу се граничи са југоисточном Азијом (Индијски потконинент), са запада са Арабијским полуострвом и Африком, са источне стране је Малајски архипелаг и Аустралија, а са јужне стране налази се Јужни океан (Јужни пол). Простире се дужином од скоро 10.000 km од Африке до Аустралије на површини од 73.556.000 km², укључујући Црвено море и Персијски залив. Запремина океана се процењује на 292.131.000 km². Представља значајну везу између Африке и Азије поморским путем. Због његове величине, кроз историју ниједна нација није била у стању да га контролише, све до почетка 19. века када је Велика Британија контролисала велики број околних острва.

Погађају га земљотреси и ерупције вулкана. Један од подводних земљотреса крајем децембра 2004. изазвао је цунами, који је проузроковао преко 275.000 људских жртава, највише у Индонезији.

Хидрологија[уреди]

Неке од већих река које се уливају у Индијски океан су: Замбези, Инд, Ганг, Иравади и Брамапутра. На морске струје значајно утичу монсуни.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]