Интегрисано коло

С Википедије, слободне енциклопедије
EPROM интегрално коло са прозором за УВ брисање, у средини се види Чип

Интегрисано коло, интегрисано електрично коло (Интегрално коло) (скр. енг: IC) је сложено електрично коло састављено из мноштва елемената (углавном транзистора) обједињено на јединственој подлози и спремно за уградњу у сложеније системе али као јединствена компонента. Уобичајено је да је целокупна мрежа компоненти реализована на јединственом комаду полупроводника, који се налази у средишту интегрисаног кола и који се обично зове чип (енг: Chip).

Интегрисано коло се састоји од:

  • кућишта, које је од пластике или керамике,
  • извода помоћу којих се монтира на штампану плочу и
  • чип-а у средишту интегрисаног кола, који је са изводима повезан најчешће веома танким златним жицама.

Број извода зависи од типа интегрисаног кола тј. од његове функције и може се рећи да је тај број стандардизован за различите функције.

За разлику од транзистора, интегрисано коло у себи садржи читаве електричне шеме са различитим компонентама као што су транзистори, отпорници, кондензатори и сл...

Основна подела интегрисаних кола је према функцији коју обављају:

  • аналогна инт. кола (нпр: операциони појачавач)
  • дигитална инт. кола (нпр: микропроцесор)
  • инт. кола мешаних сигнала (енг: mixed signal, обрађују и аналогни и дигитални сигнал на истом чипу) (нпр: А/Д и Д/А конвертори)

Постоји читав спектар различитих интегрисаних кола која обављају разне функције, да се помену само неке:

Интегрисано коло типа ТТЛ

Због великог степена интеграције компоненти на малом простору често имају проблема са одавањем топлоте, па их је потребно додатно хладити. Хлађење може бити пасивно, додавањем масивних хладњака који одају топлоту, или активно уградњом вентилатора. То је данас редован случај код микропроцесора.

Интегрисана кола предвиђена за стандардну (комерцијалну) употребу имају температурни опсег рада од 0 до +70 °C, за индустријску од -40 °C до +85 °C, за примену у аутомобилској индустрији од -40 °C до +125 °C а за војне потребе од -55 °C до +125 °C.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]