Пређи на садржај

Инукшук

С Википедије, слободне енциклопедије
Инукшук код Иглолика, Нунавуту, Канади.

Инукшук (Инуктитут: ᐃᓄᒃᓱᒃ) или Инуксуит у множини (Инуктитут: ᐃᓄᒃᓱᐃᑦ)[1] су знамените стене које су људи правили и које су инуитски народи узимали. Ове грађевине могу бити пронађене у областима Аљаске, северне Канаде и Гренланда. Област у којима се налазе, северно од северног поларника, је највише покривена тундром.

По историји, инукшук је коришћен као обележја за путеве и оријентацију, како би помогли човеку да зна где се налази.[2] Народ Инупиата у северној Аљасци је користио инуксуит као помоћ у чувању јелена у специјализованим областима за клање.[3] Варирањем по висини и величини, инуксуит има своје древне гране инуитског народа.[4]

По историјским чињеницама, најобичније врсте инукшука су прављене од камена које су биле постављане изнад камена. Најпростији тип ових структура су само усправно постављене стене. Постоје неке расправе о томе да ли су се појавиле ове стеновите грађевине биле развијене у инуитској култури пре доласка и колонизације европљана на овим просторима.

На Инукшук поинту на Бафиновом острву, налазе се више од 100 инуксуита. Ово подручје је одређено народним историјским подручјем Канаде у 1969. години.[5]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Инукшук на Фокс полуострву у Квебеку, Канади.

Реч инукшук долази из инуитске морфеме inuk, што значи "особа", док суфикс suk / shuk значи "замена" или "алтернатива", што значи да реч инукшук значи оно што делује у својству човека.[6] У Нунавику и јужним деловима Бафиновог острва, инукшук се назива као инутшук. У разним нунавутским дијалектима, постоји етимолошки сродно име за инуксуит као инуксугак (у множини инуксугаит).

Торов чекић на полуострву Унгави у Квебеку, можда је исто инукшук.

Данашње коришћење[уреди | уреди извор]

Инукшук на застави Нунавута.

Инукшук се и данас користи као симбол инуитске културе и традиције. На застави Нунавута, Канадској територији, налази се инукшук у центру заставе, као што се налази и у застави Нунасиавута. У Високој Школи "Инукшук" у Икалуиту је назван по тим стеновитим грађевинама.

По Гинисовом књигом рекорда, највиши Инукшук икада направљен се налази у Шомбергу у канадској територији Онтарио, висок је 11,377 метара и направљен је 2007. године.[7]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Spalding, Alex (1998). Inuktitut : a multi-dialectal outline dictionary (with an Aivilingmiutaq base). Thomas Kusugaq. Iqaluit, NT: Nunavut Arctic College. ISBN 1-896204-29-5. OCLC 39354748. 
  2. ^ Gray, Charlotte (2004). The museum called Canada : 25 rooms of wonder. Nancy Tong, Sara Angel. Toronto: created and produced by Otherwise Editions for Random House Canada. ISBN 0-679-31220-X. OCLC 54774774. 
  3. ^ „Wayback Machine” (PDF). web.archive.org. 2008-05-30. Архивирано из оригинала 30. 05. 2008. г. Приступљено 2021-04-21. 
  4. ^ „The Inuit Inukshuk - Canadian Arctic Inukshuks and Inuit of Canada”. www.freespiritgallery.ca. Приступљено 2021-04-21. 
  5. ^ „HistoricPlaces.ca - HistoricPlaces.ca”. www.historicplaces.ca. Приступљено 2021-04-21. 
  6. ^ „LivingDictionary.com - Online casino dictionary”. www.livingdictionary.com. Приступљено 2021-04-21. 
  7. ^ „Tallest Inukshuk”. Guinness World Records (на језику: енглески). Приступљено 2021-04-21.