Инфантицид

С Википедије, слободне енциклопедије
Извршење наређења краља Херода да се у Витлејему и околини убију сва деца до две године старости

Инфантицид је израз који у најширем смислу означава чин намерног усмрћивања младих потомака од стране одраслих животиња исте врсте.[1] Инфантицид је чедоморство, обично убиство новорођенчета с предумишљајем, обично непосредно по рођењу. Санкционисан је у обичајном праву и свим законодавствима света као најтежи злочин.[2]

Инфантицид је феномен широко распрострањен у животињском свету. Како постоји код човеку блиских сродника примата вероватно је инфантицид код људи постоји од њиховог настанка.[3] Код човека је, судећи према историјским изворима и археолошким и антрополошким истраживањима, био у већој или мањој мери, присутан од почетака људске врсте па до данашњих дана у готово свим људским друштвима. Обично се вршио из економских и религијских мотива, односно као додатни облик природне селекције, тј. елиминације деце за које се сматрало да су ненормална, чудовишна или у неком смислу инфериорна нормалној деци.

Вероватно највеће размере инфантицида у историји забележене су у 20. веку у Другом светском рату и постоје процене да су немачки нацисти убили најмање око 1,5 милиона само јеврејске деце старости испод 15 година.[4] Истовремено на Балкану вероватно су најмасовнији инфантицид извршили хрватски војници који су убили најмање око 20.000 деце старости испод 15 година само у комплексу логора смрти Јасеновца.[5]

Као подврста инфантицида је неонатицид, односно убијање тек рођене деце, те фетицид или убијање нерођене деце. Убијање новорођенчади било је некада раширено међу канадским Ескимима, који су убијали женску децу, и у Јужној Америци код Индијанаца Мбаја.[6]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Логос 2022, стр. 9-11.
  2. ^ Овај чланак или његов део изворно је преузет из Речника социјалног рада Ивана Видановића уз одобрење аутора.
  3. ^ Логос 2022, стр. 9-11 са напоменом 29 „Истраживачи пишу о 4 случаја инфантицида у заједници шимпанзи у Гомбе националном парку у Танзанији. Убице су били мужјаци, а "нападачи су делимично појели две жртве". Међу приматима инфантицид од стране мужјака који нису очеви жртви су много чешћи , али такође доминантне женке у неким заједницама понекад убију дете супарнице.“.
  4. ^ Логос 2022, стр. 9-11 са напоменом 28. „Већина од Јевреја који су били убијени долазила је из Пољске и Совјетског Савеза ... Постоје процене за Пољску у 1938. и Совјетски Савез у 1939. да су деца старости испод 15 година била 32,5% и 36,1% од њиховог укупног становништва. Приближно 32% од 5 до 6 милиона је 1,6 до 1,9 милиона.“.
  5. ^ Логос 2022, стр. 45-47, 55-57. са напоменом 150. Према Листи индивидуалних жртава Спомен подручја Јасеновац (Хрватска) „20.101 деце испод 14 година је убијено“ у Јасеновачким логорима..
  6. ^ Schrire, Carmel (1974). „A matter of life and death: an investigation into the practice of female infanticide in the Arctic”. Man: the Journal of the Royal Anthropological Society. 9: 162. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]