Ирански народи

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Подручја настањена иранским народима.

Ирански народи су народи из групе индоевропских народа, који углавном настањују подручје југозападне Азије. Говоре иранским језицима, који заједно са индијским језицима, чине индоиранску грану индоевропске породице језика. У историјском смислу, ирански народи су некада настањивали и подручја средње Азије, источне Европе и средње Европе (укључујући северне делове данашње Србије), а током сеобе народа у периоду раног средњег века, ирански Алани су се населили у Галији (данашња Француска), Хиспанији (данашња Шпанија и Португал) и северној Африци. Према неким теоријама о пореклу Срба, Хрвата и Бугара, етноними ова три јужнословенска народа су такође иранског порекла (видети чланке: Иранска теорија о пореклу Срба и Иранска теорија о пореклу Хрвата). Јаси, етничка група Мађара у Мађарској, су такође иранског (аланског, осетског) порекла.

Данашњи ирански народи[уреди | уреди извор]

Данас постоји око 120.000.000 припадника иранских народа, од којих су најбројнији:

Стари ирански народи[уреди | уреди извор]

У иранску групу народа спадало је и неколико старих народа, као што су:

Персијанци као народ постоје и данас, док се директним потомцима сарматских Алана сматрају данашњи Осети на Кавказу. Потомци Согдијанаца су данашњи Јагнопци на Памиру.

Етнички и државни простор[уреди | уреди извор]

Ирански народи чине већину становништва у државама Иран, Авганистан и Таџикистан, као и у фактички независној држави Јужној Осетији (формално се сматра делом Грузије). Известан степен политичке или територијалне аутономије ирански народи уживају и у Ираку (регион Јужни Курдистан), Русији (република Северна Осетија) и Пакистану (покрајине Белуџистан и Хајбер-Пахтунва и територија под називом Племенска подручја под федералном управом).

У самом Ирану, поред већинских Персијанаца, живе и други ирански народи, а неки од њих имају и своје покрајине, иако оне немају већи степен самоуправе од других покрајина Ирана. То су покрајине Курдистан, Луристан, Чахармахал и Бахтијари, Систан и Белуџистан, Гилан и Мазендеран. У Ирану постоји и покрајина Фарс, некадашње матично подручје Персијанаца, иако већина њих данас живи у другим деловима Ирана.

У Таџикистану постоји аутономна покрајина Горно-Бадахшан, у којој живе ирански Памирски народи. Покрајине Авганистана нису прављене по етничком критеријуму, а ова држава представља заједничку домовину три иранска народа - Пуштуна, Таџика и Хазарејаца.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Миле Недељковић, Лексикон народа света, Београд, 2001.