Иредентизам

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа која показује територијалне претензије према територији Србије од 1919. до 2009. године, које заговарају иредентисти у суседним земљама.

Иредентизам је назив за националистичке покрете и идеологије који се залажу за мењање државних граница како би етничке мањине које живе на поједином подручју дошле под власт државе где чине већину.[1] Назив долази од израза Italia Irredenta кога су у другој половини 19. века користили италијански националисти како би описали подручја са значајном италијанском мањином који су након завршетка уједињења Италије остали ван власти нове италијанске државе.

С обзиром да су Европи, поготово њеним источним деловима, границе готово никада нису биле или нису могле бити повучене у складу са етничким саставом становништва (који се исто тако мењао у складу са разним економским, политичким и демографским трендовима), готово свака национална држава у 20. веку је, на један или други начин, или имала властити иредентистички покрет или била погођена истим.

Иредентизам је и данас службена политика неких држава и узрок тињајуће нестабилности у многим деловима света (спор Индије и Пакистана око Кашмира, кинеско непризнавање Тајвана као самосталне државе).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]