Ислам у Словачкој

С Википедије, слободне енциклопедије

Ислам у Словачкој данас је изузетно ретка појава. Године 2010. у Словачкој је живело 5.000 муслимана и представљали су 0,01% од укупног становништва у земљи.[1] У 17. веку, делови централне и јужне Словачке су окупирали Турци и били су припојени Ујварском ејалету (као и Јегариском ејалету), а следећих генерације успостављена су турска насеља у Ноградској жупанији. Турци су исто тако имали и сизеренство над кнежевином Горња Угарска, која је контролисали источну Словачку.

Историја[уреди | уреди извор]

Деценијама после мађарског пораза на Мохачкој битки (1526) турске трупе окупирале су Штурово (парк) и друге делове данашње јужно централне Словачке и подржавале су их протестантске хришћанске групе, док су хабсбуршко аустријске трупе окупирала и рекатализовала северне и западне делове. Касније су Турци освојили неколико територија у јужном делу централне Словачке и пљачкали територије све до Њитра. На крају, када су Турци изгубили битку код Беча, османски вазал Имрих Токоли је био поражен у Словачкој, између 1687. и 1699. године османској владавини у Угарској коначно је дошао крај.

Муслиманска демографија[уреди | уреди извор]

Већина муслимана у Словачкој су избеглице из бивше Југославије (углавном Бошњаци и Албанци) или радници из Турске (Турци), поред њих постоји и неколико арапских студената и радника мигранта из јужне и Југоисточне Азије. Већина муслимана живи у Братислави, но мање заједнице постоје у Кошицама и Мартину.

Словачка је једина чланица ЕУ без џамија.[2] Године 2000. дошло је до спора око изградње исламског центра у Братислави: градоначелник је одбио такве покушаје словачке исламске фондације.

Током 2015. године, током европске мигрантске кризе, Словачка је пристала да прихвати 200 тражилаца азила хришћана, а одбила је да прихвати муслимане у оквиру ЕУ за расподелу миграната између држава чланица. Министарство унутрашњих послова Словачке објаснило је да је ова одлука донета због одсуства муслиманских верских објеката у Словачкоја која би наводно отежава интерграцију избеглица у словачко друштво. Одлуку је критиковала Европска унија, која је смуњала у њену законитост и изразила забринутост због своје дискриминаторне природе.[3]

30. новембра 2016. године у Словачкој је донет закон који је ефикасно блокира да ислам добије статус званичне религије у земљи. Словачка је једина држава унутар Европске уније без иједне џамије.[4][5]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1]
  2. ^ „Slovensko je poslednou krajinou únie, kde nie je mešita” (на језику: slovak). 7 PLUS, s.r.o. 15. 11. 2014. Приступљено 25. 5. 2018. 
  3. ^ Matthew Holehouse, Justin Huggler (20. 8. 2015). „Slovakia refuses to accept Muslim migrants”. The Telegraph. Приступљено 25. 5. 2018. 
  4. ^ Slovakia toughens church registration rules to bar Islam | Reuters
  5. ^ Henrich, Alica (2015): Multiculturalism and Religious Tolerance Politics Concerning Muslims in Slovakia. Hamburg.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]