Источна Азија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Источна Азија је подрегија Азије која се може дефинисати или у географским или у културним терминима. У географском смислу покрива око 6.640.000 km² или 15% азијског континента. У културном смислу обухвата друштва која припадају кинеској културној сфери, показујући снажни историјски утицај класичног кинеског језика (укључујући традиционално писмо), конфучијанизма и неоконфучијанизма, махајана будизма и даоизма. Ова комбинација језика, политичке филозофије и религије преклапа се с географским одређењем источне Азије.

Источна Азија је модеран термин за традиционални европски назив Далеки исток, који описује географски положај регије у односу на Европу пре него свој положај унутар Азије.

Следеће земље су смештене у географској источној Азији:

Следеће народе или друштва обухвата културна источна Азија:

Следеће земље или регије понекад се сматрају делом источне Азије. Главни разлог неслагања о том питању јесте разлика између културне и географске дефиниције „источне Азије“. Политичка перспектива је такође важан чинилац.

Више од 1,5 милијарди људи, тј. око 40% становништва Азије или четвртина свих људи на свету живи у географској источној Азији. Густина становништва у источној Азији износи 230 ст./км²;, што је пет пута више од светског просека.

Спољашње везе[уреди]