Источна Фландрија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Источна Фландрија
(хол. Oost-Vlaanderen)
Flag of Источна Фландрија
Застава
Official seal of Источна Фландрија
Грб
Provincie Oost-Vlaanderen in Belgium.svg
Држава  Белгија
Админ. центар Гент
Површина
 • Укупно 2,991 km2 (1,155 sq mi)
Становништво (2012.)
 • Укупно 1,408,484
 • Густина 470/km2 (1,200/sq mi)
Вебсајт Званични веб-сајт

Источна Фландрија је покрајина у фламанском региону, једном од три Белгијска региона. Граничи се са Холандијом, покрајном Антверпен, Фламанским Брабантом, провинцијом Ено и Западном Фландријом. Главни град је Гент, а други важни градови су Кортрајк на југу и Остенде на мору. Регија обухвата 2,991 кm² и подељена је у шест административна дистрикта, који садрже 65 општина.

Историја[уреди]

Током краткотрајног Наполеоновог царства, већи део данашње покрајине Источна Фландрија је био део Департмана Еско, који је добио име по реци Еско (Шелда). Након пораза Наполеона, ентитет је преименован по географској локацији у источном делу историјске Фландрије; мада се провинција у ствари налази у западном делу Фландрије, у савременом значењу речи.

На покрајинској застави се налази црни лав са црвеним језиком и канџама, на позадини сачињеној од хоризонталних белих и зелених трака. Ово је скорашња адаптација; раније је Источна Фландрија користила фламанску заставу, црног лава на жутој позадини, као у тренутном грбу. Стара застава је и даље у јавној употреби, на пример у знаковима на путу.

Стара застава на путоказу.
Замак Гравенстен у Генту, престоници покрајине.