Пређи на садржај

Исус у исламу

С Википедије, слободне енциклопедије
Иса и Мерјем, персијска минијатура.
Беседа на гори, исламско виђење.

Иса, син Мерјемин (арап. Isa ibn Maryam) је име под којим је Исус познат у исламу. У исламу, Исус (арапски: عيسى‎ — Иса) се сматра божјим послеником, односно пророком (арапски: رسول расул) који је, као и остали пророци пре и после њега говорио о једноме Богу (арапски: الله — Алах).

Муслимани такође сматрају да је Исус био месија (арапски: מָשִׁיחַ — машиах) којег је Бог послао деци Израела са новим светим писмом, јеванђељем (арапски: إنجيل — инџил).[1] Куран такође тврди да је Исус чудотворно рођен од девице Марије (арапски: Мирјам) и да је вршио чуда по допуштењу Божјем.

Међутим, муслимани не деле хришћанско веровање у Исусову божанственост. Ислам негира да је Исус Бог или Божји син, тврдећи да је он био обичан човек који је, попут осталих пророка, био изабран да шири божју поруку. Исламски свети списи строго одбијају приписивање божанства икоме другом, наглашавајући јединство Бога (arapski: توحيد‎ — тевхид).

Безбожни су они који говоре: „Бог је Христ, син Маријин“. Реци: „Ко може спречити Бога, ако би хтео уништити Христа, сина Маријиног, као и његову мајку, и све оне који су на земљи?“
— Куран, Сура V, Трпеза (Al-Mā'idah)

Попут свих пророка у Исламу, Исус се сматра муслиманом (арапски: مسلم‎ - онај који се покорава Богу); он је учио људе да прихвате исправан пут покоравања Божјој вољи. Иса се у исламу сматра претечом Мухамеда, и верује се да је предвидео његов долазак.[2] Према исламским списима, Исус нити је убијен нити је распет, већ је жив узнесен на небо. Већина муслимана верује да ће се судњег дана Исус вратити на земљу да успостави правду и победи антихриста, Даџала[3] (арапски: الدّجّال).


Према исламском веровању, Исус ће као праведни владар остати на Земљи четрдесет година, након чега ће умрети. Џеназу ће му клањати муслимани и сахранити га.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Oxford Dictionary of Islam, pp. 158
  2. ^ "Isa", Encyclopedia of Islam; Fasching, deChant (2001) pp. 241
  3. ^ "Isa", Encyclopedia of Islam
  4. ^ а б Ahmed Mehmedović: Tako je govorio Muhamed, Приступљено 8. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]