Ишихара тест

Број „74“ би требало јасно да виде особе са нормалним распознавањем боја. Посматрачи са дихроматијом или аномаличном трихроматијом најчешће виде „21“, а посматрачи са ахроматијом најчешће не виде ништа.

Ишихара тест је тест за далтонисте који имају проблема са распознавањем црвених и(ли) зелених нијанси. Назван је по аутору теста, доктору Шинобуу Ишихари, професору на Универзитету у Токију, који је први објавио тестове, 1917. године.[1]

Тест чини низ од 38 таблица на којима су исцртани кругови испуњени тачкама разних величина. Ове тачке су распоређене наизглед насумично, и обојене су благим варијацијама неколико боја, тако да оцртавају број кога посматрач треба да разазна. На основу ових тестова се може утврдити да ли је испитана особа далтониста, и који вид далтонизма има. Постојање дефицијенције се обично може утврдити након не више од четири таблице.

Честе слике укључују круг са тачкама у нијансама зелене и светлоплаве, где је фигура у нијансама браон боје, или круг са тачкама у нијансама црвене, наранџасте и жуте, где је фигура у нијансама зелене боје; први од ова два је тест за протанопију, а други за деутеранопију.

Овде се налази слика у црно-белој варијанти, тако да чак и потпуни далтонисти имају осећај како тест ради.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ш. Ишихара, тестови за далтонизам (Handaya, Tokyo, Hongo Harukicho, 1917).

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]