Ињацио Данти

С Википедије, слободне енциклопедије
Ињацио Данти
IgnazioDanti.jpg
Ињацио Данти
Лични подаци
Датум рођења(1536-04-00)април 1536.
Место рођењаПеруђа, Папска држава
Датум смрти19. октобар 1586.(1586-10-19) (50 год.)
Место смртиАлатри, Папска држава
Научни рад
Пољеастрономија, математика, космографија

Ињацио Данти (итал. Ignazio (некад Egnatio или Egnazio) Danti, април 153619. октобар 1586) је био италијански свештеник, математичар, астроном и космограф.

Биографија[уреди | уреди извор]

Данти је рођен у Перуђи, где је и крштен као Карло Пелегрино (Carlo Pellegrino) у породици Риналди (Rinaldi, понекад и Ranaldi) у којој је било доста уметника и научника. Још као дечак стекао је основе сликарства и архитектуре од свог оца Ђулија, архитекте и инжењера, који је био ученик Антонија Да Сангала (Antonio da Sangallo), и од тетке Теодоре за коју се сматра да је била ученик сликара Перуђина (Perugino) и да је написала коментар Еуклидових дела.

Ињацио је био средњи од тројице синова Ђулија Дантија. Његов старији брат Винченцо постао је један од водећих дворских вајара у Фиренци крајем шеснаестог века, док је његов млађи брат Ђироламо (Girolamo Danti, 15471580) био мало познати локални сликар у Перуђи.

Приступио је Доминиканском реду 7. марта 1555. године, променивши своје крштено име Пелегрино у Ињацио. Након што је завршио студије филозофије и теологије, кратко време је проповедао, да би се затим у потпуности посветио математици, астрономији и географији. Своја дела је ретко потписивао правим презименом, дајући предност презимену Данти које је изабрао у част Дантеа Алигијерија.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]