Ињацио Данти

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ињацио Данти

IgnazioDanti.jpg
Ињацио Данти

Општи подаци
Датум рођења април 1536.
Место рођења Перуђа (Италија)
Датум смрти 19. октобар 1586.
Место смрти Алатри (Италија)
Рад
Поље астрономија, математика, космографија

Ињацио Данти (итал. Ignazio (некад Egnatio или Egnazio) Danti, април 153619. октобар 1586) је био италијански свештеник, математичар, астроном и космограф.

Биографија[уреди]

Данти је рођен у Перуђи, где је и крштен као Карло Пелегрино (Carlo Pellegrino) у породици Риналди (Rinaldi, понекад и Ranaldi) у којој је било доста уметника и научника. Још као дечак стекао је основе сликарства и архитектуре од свог оца Ђулија, архитекте и инжењера, који је био ученик Антонија Да Сангала (Antonio da Sangallo), и од тетке Теодоре за коју се сматра да је била ученик сликара Перуђина (Perugino) и да је написала коментар Еуклидових дела.

Ињацио је био средњи од тројице синова Ђулија Дантија. Његов старији брат Винченцо постао је један од водећих дворских вајара у Фиренци крајем шеснаестог века, док је његов млађи брат Ђироламо (Girolamo Danti, 15471580) био мало познати локални сликар у Перуђи.

Приступио је Доминиканском реду 7. марта 1555. године, променивши своје крштено име Пелегрино у Ињацио. Након што је завршио студије филозофије и теологије, кратко време је проповедао, да би се затим у потпуности посветио математици, астрономији и географији. Своја дела је ретко потписивао правим презименом, дајући предност презимену Данти које је изабрао у част Дантеа Алигијерија.

Спољашње везе[уреди]