КК Војводина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили истоимени клуб основан 2000, погледајте чланак КК Војводина Србијагас.
КК Војводина
KK Vojvodina.png
Надимак Воша
Лига Друга лига Србије
Основан 1948.
Дворана СПЕНС
(капацитет: 11.000)
Локација Нови Сад,  Србија
Боје клуба          
Председник Радомир Јованчевић
Тренер Филип Соцек
Прваци Нема
Веб-сајт http://kkvojvodina.rs/

КК Војводина (оригинал) је кошаркашки клуб из Новог Сада, Србија. Клуб је основан 1948. и тренутно се такмичи у Другој лиги Србије, другом рангу такмичења.

Занимљиво је да је у Новом Саду постојао још један истоимени клуб, КК Војводина Србијагас, који је настао 2000. на основама бивше Беобанке. Тај клуб је угашен 2016. године.

Историја[уреди]

У оквиру фискултурног друштва Слога 1945. је настала кошаркашка секција, али је тек од 1948. почела да учествује у званичним такмичењима, тако да се 1948. узима као званична година оснивања клуба.

Данашње име КК Војводина је добила у децембру 1950, а 1952. је прерасла из секције у клуб. Клуб је тада своје утакмице играо на теренима у оквиру фудбалског стадиона. Године 1962. клуб је по први пут заиграо у Другој савезној лиги и у првој сезони заузео одлично треће место.

Пошто су због реновирања градског стадиона срушени терени, клуб је морао да нађе нови дом. Године 1964. долази до фузије са КК Нови Сад, а тиме добија и терене у оквиру Спортског центра у Улици Антона Чехова. У том периоду клуб је играо у нижим лигама, Војвођанској и Српској.

Војводина се поново пласирала у Другу лигу у сезони 1969/70, а тада је клуб такође добио и сопствену дворану у оквиру некадашње фабрике Новкабел. У сезони 1975/75. Војводина је по први пут учествовала у Првој савезној лиги Југославије, али ту се задржала само једну сезону, након што је сезону завршила на претпоследњем 13. месту. Након тога је следило и рушење дворане, због изградње СПЦ Војводина.

Изградњом СПЕНС-а 1981. клуб је добио одличне услове за рад, а у том периоду је стандардан у Првој Б лиги (2. лига). Године 1984. долази до поделе на мушки и женски кошаркашки клуб.

Под вођством тренера Душана „Дуде“ Ивковића клуб је у сезони 1988/89. поново ушао у Прву лигу, када је сезону завршио на 9. месту. У другој сезони 1989/90. Војводина је заузела одлично 5. место и обезбедила учешће у европском такмичењу следеће сезоне, Купу Радивоја Кораћа. У првом излету у Европу, Војводина је била елиминисана од Клира из Кантуа и то са само једним поеном разлике, а касније је управо тај клуб освојио такмичење.

У трећој узастопној сезони у Првој лиги Југославије Војводина је поново заузела 5. место, али то је била последња сезона овог такмичења услед распада СФРЈ.

Клуб је са такмичењем наставио у Првој лиги СР Југославије, али је већ у првој сезони 1991/92. након плеј-аута испао у нижи ранг. У елитни ранг се вратио у сезони 1994/95, али је поново испао у првој сезони. Следећи повратак је био у сезони 1996/97, када Војводина заузима последње место, али на крају сезоне долази до фузије са БФЦ из Беочина и тиме је сачуван прволигашки статус.[1] Ипак клуб је већ наредне сезоне 1997/98. испао из Прве лиге и то је била последња сезона у прволигашком друштву. У наредним годинама извршено је неколико безуспешних фузија са разним клубовима и формиране стручне комисије за спас новосадске кошарке, али без успеха. Војводина се све до сезоне 2011/12. такмичила у другом рангу такмичења, Првој Б лиги Србије, када је као дванаестопласирана испала у нижи ранг. Сезону 2012/13. је завршила на првом месту у Првој регионалној лиги-група Север, тако да се након једне сезоне поново вратила у други ранг такмичења, који сада носи назив Друга лига Србије.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Историја БФЦ Беочин, www.spcbeocin.rs, Приступљено 8. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]