Кавасима Јошико

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кавасима Јошико
川岛芳子.jpg
Кавасима Јошико
Датум рођења 24. мај 1907.
Место рођења Пекинг
 Кина
Датум смрти 25. март 1948.
Место смрти Пеипинг
 Кина

Кавасима Јошико (јап. 川島芳子, Kawashima Yoshiko; Пекинг, 24. мај 1907Пеипинг, 25. март 1948) је била манџурска принцеза и шпијунка, која је одгајана као Јапанка. Стрељао ју је Куоминтанг као јапанског шпијуна 1948. године. Позната је као источна Мата Хари, а носила је надимак Источни Драгуљ. Њено право име име Аисин Гиоро Ксианју.

Јапанци су је усвојили[уреди]

Рођена је у царској манџурској породици. Након револуције у Кини усвојио ју је Јапанац Нанива Кавашима. Добила је ново јапанизирано име Кавасима Јошико. Образовала се у Јапану. Након покушаја самоубиства, почела је носити мушку одећу од своје 17. године. Према једној теорији мушку одећу је почела носити након што ју је наводно силовао поочим.

Шпијунска каријера[уреди]

Послали су је у Манџурију, где је радила као јапански шпијун. Звали су је Источни Драгуљ. У Шангају се током прославе Нове године срела са Такајоши Танаком из шангајске специјалне службе. Танака је сарађивао са Кенџијом Доихаром на организацији шпијунске мреже у Кини. Источни Драгуљ је играла важну улогу у шпијунској мрежи у Кини. Познавала је царску породицу и посебно последњег кинеског цара Пу Јиа. Пу Ји ју је звао да сматра његов дом својим док год се налази у Тјенцину. Она је наговорила Пу Јиа да се врати у Манџурију и да постане цар марионетске државе Манџукуо.

Након постављања Пу Јиа за цара Манџукуа наставила је да ради и даље за јапанску службу. Била је љубавница генерал-мајора Хајао Таде, који је био главни војни саветник Пу Јиа. Створила је 1932. противгерилске снаге од 3 до 5 хиљада људи, које су се састојале од пријашњих герилаца. Јединицу је понудила и Јапанцима, али нису је прихватили.

Касније је наводно наплаћивала постотак од уцена киднапованих богатих трговаца. Кинези су је ухапсили у новембру 1945. Суђено јој је 1948. и осуђена је на смрт.

Њена прича описана је и у филму Последњи кинески цар, где се појављује као Источни Драгуљ.

Спољашње везе[уреди]