Кадировци

С Википедије, слободне енциклопедије
141. посебни моторизовани пук
рус. 141-й специальный моторизованный полк
Оснивање1999.
Земља Русија
ДеоНационална гарда Русије
Надимаккадировци
Команданти
КомандантАдам Делимханов

141. посебни моторизовани пук (рус. 141-й специальный моторизованный полк), познат и под надимком кадировци (рус. Кадыровцы), јесу оружана формација из области Чеченије у Русији, у служби заштите шефа Чеченске Републике. Припадници јединице су бивши припадници службе безбедности председника Чеченске Републике Ахмада Кадирова, оца Рамзана Кадирова.[1] Кадировци су званично део Националне гарде Русије.[2] Израз кадировци се обично користи у Чеченији за означавање свих наоружаних чеченских мушкараца под контролом шефа Чеченске Републике Рамзана Кадирова.

Кадировци су настали 1994. године као чеченска сепаратистичка милиција под вођством Ахмада Кадирова и борили су се против руских оружаних снага за Чеченску Републику Ичкерију у Првом чеченском рату. Кадиров је прешао на руску страну у Другом чеченском рату 1999. године, а кадировци су почели да се боре против сепаратиста и џихадиста током „герилске фазе” као дефакто јединица државне полиције након што је он именован за председника Чеченије у јулу 2000. године. Кадиров је убијен 2004. године, а контролу над милицијом наследио је његов син Рамзан Кадиров. Кадировци су 2006. године легализовани као моторизовани пук Министарства унутрашњих послова, а када је Кадиров изабран за председника Чеченије 2007. године успостављено је њихово тренутно званично задужење службе личне заштите.

Кадировци су критиковани да су приватна војска Рамзана Кадирова и оптужени су да су починили широко распрострањена кршења људских права као што су киднаповање, присилни нестанци, мучење и убиства. Критичари тврде да кадировци користе вансудске казне да учврсте Кадировљеву аутократску владавину, и да сада надмашују џихадистичке побуњенике као организација од највећег страха међу цивилним становништвом Чеченије.[3]

Кадировци су учествовали у рату у Сирији и Донбасу, а од 24. фебруара 2022. године учествују у инвазији Русије на Украјину.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Неофициальные места задержания в Чеченской республике” (PDF). Международная хельсинкская федерация по правам человека. 12. 5. 2006. Архивирано (PDF) из оригинала 29. 4. 2013. г. Приступљено 28. 4. 2013. „Кадыровцы» — это термин, используемый населением Чечни — а также собственно членами группы — для обозначения членов бывшей так называемой Службы безопасности президента Чеченской республики, возглавляемой Рамзаном Кадыровым, сыном покойного президента Ахмада Кадырова, — нынешним премьер-министром Чечни 
  2. ^ „The Kadyrovtsy: Putin’s Force Multiplier or Propaganda Tool?”. New Lines Institute (на језику: енглески). 4. 3. 2022. Приступљено 16. 3. 2022. 
  3. ^ Unofficial Places of Detention in the Chechen Republic