Казба

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Казба од Алжира
Algeri01.jpg
Светска баштина Унеска
Координате36°47′00″ СГШ; 3°03′37″ ИГД / 36.78333° СГШ; 3.06028° ИГД / 36.78333; 3.06028
Критеријумкултурна: ii, v
Референца565
Упис1992. (16. седница)
Веб-сајтhttp://whc.unesco.org/en/list/905
[[File:|240px|Казба на мапи света]]
Казба
Location of Казба

Казба (арапски قصبة) у свом првобитном значењу подразумева цитаделу. Са временом, значење је проширено, па данас може значити град, султанов дворац, кућу или колибу, а поред тога и градић, или само стари део града.

И у земљама Магреба реч казба има више значења. У Мароку казбама се називају утврђења у планинама Атласа. Оне служе месним берберским племенима као седиште, а називају их Агадир, из чега је изведено и име истоименог мароканског града. Изворно, зграде у казби грађене су од глине са вишеспратном средишњом грађевином, ограђеном зидинама са кулама на угловима.

У Алжиру и Тунису се тако називају утврђења историјских, старих градова (као Алжир или Сус). Назив се, нарочито у Алжиру, уважио за цели стари део града, који је 1992. уврштен на УНЕСКОв списак места светске баштине.

У бројним местима Андалузије као нпр. Малага и Алерија постоје маурска утврђења које називају „Alcazaba“. Порекло овог назива је арапски „Al Kasbah“.

На Балкану овај назив се преобликовао у касаба. Често се користи на подручју Босне у значењу стари део града, центар града, али и као мало подругљив назив за мали град у провинцији.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]