Казба

Из Википедије, слободне енциклопедије
Казба од Алжира*
Светска баштина Унеска

Algeri01.jpg
Врста културна
Критеријум ii, v
Референца 565
Регија Африка
Историја уписа у светску баштину
Упис 1992.  (16. седница)
* Име као на званичној листи светске баштине.
Регију је класификовао УНЕСКО.

Казба (арапски قصبة) у свом првобитном значењу подразумева цитаделу. Са временом, значење је проширено, па данас може значити град, султанов дворац, кућу или колибу, а поред тога и градић, или само стари део града.

И у земљама Магреба реч казба има више значења. У Мароку казбама се називају утврђења у планинама Атласа. Оне служе месним берберским племенима као седиште, а називају их Агадир, из чега је изведено и име истоименог мароканског града. Изворно, зграде у казби грађене су од глине са вишеспратном средишњом грађевином, ограђеном зидинама са кулама на угловима.

У Алжиру и Тунису се тако називају утврђења историјских, старих градова (као Алжир или Сус). Назив се, нарочито у Алжиру, уважио за цели стари део града, који је 1992. уврштен на УНЕСКОв списак места светске баштине.

У бројним местима Андалузије као нпр. Малага и Алерија постоје маурска утврђења које називају „Alcazaba“. Порекло овог назива је арапски „Al Kasbah“.

На Балкану овај назив се преобликовао у касаба. Често се користи на подручју Босне у значењу стари део града, центар града, али и као мало подругљив назив за мали град у провинцији.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]