Казимјеж Функ

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Казимир Функ)
Казимјеж Функ
пољ. Kazimierz Funk

Casimir Funk 01.jpg

Општи подаци
Датум рођења 23. фебруар 1884.
Место рођења Варшава (Застава Русије Руска Империја)
Датум смрти 20. новембар 1967.
Место смрти Њујорк (Застава Сједињених Америчких Држава САД)
Рад
Поље биохемија
Школа Алма матер, Берн, Швајцарска
Институција Пастер институт, Институт Листер, Функ Фондација за медицинска истраживања
Познат по Истраживања о исхрани, формулисање концепта Витаминиа

Казимјеж Функ (пољ. Kazimierz Funk /kaˈʑimiɛʐ ˈfuŋk/[тражи се извор од 06. 2014.]; Варшава, 23. фебруар 1884Њујорк, 20. новембар 1967) је био пољски биохемичар јеврејског порекла. Студирао је у Берлину и Швајцарској, где је коначно докторирао органску хемију на Универзитету у Берну. После доктората радио је прво у Пастеровом институту у Паризу (1904), у сарадњи са Емилом Фишером (1906), а касније је вршио експерименте у Листеровом институту у Лондону (1910). По избијању Другог светског рата трајно се преселио у САД.

Открића[уреди]

Открио је постојање витамина Б1 у смеђем пиринчу. Посветио је свој рад проучавању и изоловању дотада непознате супстанце нађене у смеђем пиринчу. Напослетку је успео да изолује супстанцу 1912. године, и због тога што је супстанца садржала амино групу, назвао је витамин. Она је касније постала позната као витамин Б1 или тиамин.

Витамин Б1 се углавном налази у житарицама и млеку. Функ је изнео претпоставку да се болести могу лечити витаминима. Од 1915. године почео је да ради за неколико америчких фармацеутских фирми са фокусом се на витаминске производе. Године 1923. у Варшави, Функ је спровео истраживање о хормонима, а 1928. године у Паризу усмерио је своју пажњу на полне хормоне. Године 1936. утврдио је молекуларну структуру тиамина и први је изоловао никотинску киселину (витамин Б3). Функ је такође вршио истраживања о дијабетесу, чиру и биохемији рака.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]