Камила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили појам из митологије, погледајте чланак Камила (митологија).
Камила
Bactrian Camel.jpg
двогрба камила, Camelus bactrianus
Dromedary.02.jpg
једногрба камила, Camelus dromedarius
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Artiodactyla
Породица: Camelidae
Род: Camelus
Linnaeus, 1758
Врсте

Camelus bactrianus
Camelus dromedarius

Камила је род папкара који обухвата две савремене врсте. Род насељава пустињска и полупустињска подручја Африке и Азије, а пренесен је и у Аустралију. Она је једна од најстаријих човекових помоћника и људи у Египту је користе већ више од 3 000 година.

Попут лама, које припадају истој породици, разликују се од осталих папкара по томе што се ослањају на последњи и претпоследњи чланак прста.[1] Други и пети прст су им током еволуције потпуно ишчезли. Зуби су им селенодонтни. Имају очњаке у горњој вилици, а број секутића је смањен, имају их само по један са сваке стране.[2] Немају трећи желудац (омасум), чиме се разликују од правих преживара.[1] Желудац им је иначе вишекоморни и у наборима слузокоже желуца задржавају воду. Зато камиле могу дуго, и до 8 дана, да издрже без ње. Такође, дуго могу да издрже и без хране јер су им у грбама смештене масне резерве.[2] Дуго времена није било познато да ли осим доместификованих постоје и дивље врсте. Пронашао их је руски истраживач Пржевалски у пустињи Гоби.[1]

Грба једне камиле представља право складиште масноћа, које потом служи за исхрану њеног тела за време док је на путовању. Данима пре поласка на дужи пут камила само једе и пије, а она може толико појести да јој на леђима нарасте грба масти тешка и до педесетак килограма. Поред грбе, камила има торбе у облику флаша смештене попут облоге на зидовима стомака, што је прави резервоар за воду. Тако опскрбљена основним залихама може да преваљује велике раздаљине, па путује до неколико дана преко пустиње од једног до другог извора воде, а да је не пије и да још дуже издржи прехрањујући се искључиво масноћама накупљеним у њеној грби. Због тога на крају тих дугих путовања камилина грба изгуби првобитни изглед и спласне као изгужвана лопта. Тада ће камили бити потребан дужи одмор да поврати изгубљену снагу.

Врсте[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Маркон Е, Монђини М. 2000. Све животиње света. ИКП Евро, Београд.
  2. 2,0 2,1 Калезић М. 2000. год. Хордати (ауторизована скрипта). Биолошки факултет: Београд.

Спољашње везе[уреди]