Пређи на садржај

Канал Чернавода-Негру Вода

С Википедије, слободне енциклопедије
Карта са приказом Дунава (плаво) и канала (црвено)

Канал Чернавода-Негру Вода или Канал Дунав-Црно Море је вештачки канал у Румунији, у историјској покрајини Добруџа, којом румунска држава излази на море. Канал је дугачак 67 km и он је пловна веза између Дунава и Црног мора, којом је некадашњи пловни пут скраћен за приближно 400 km. Тиме се значајно скраћује пловни пут између Северног и Црног мора преко Дунава, Мајне и Рајне.

Географија[уреди | уреди извор]

Већ по важећим називима може се закључити да он спаја реку Дунав код града Чернавода и Црно Море са два крака: северни код града Негру Вода (данас преименован у Наводари) и јужни код града Ађиђеа, оба предграђа највећег румункског приморског града, Констанце. Разлог градње канала налази се у географског појави наглог скретања Дунава ка северу, при чему се он удаљава од Црног мора, правећи велики лук и много дужи пловни пут. Други разлог његове изградње је заобилажење делте Дунава, тешке за пловидбу.

Историја[уреди | уреди извор]

Први помени жеље за изградњом канала сежу још у средину 19. века. Градња је стално одлагана око сто година због новчаних средстава потребних за извођење. Међутим, румунски комунисти су нашли „одличан“ начин да смање цену изградње - за градњу су се користили политички затвореници. Канал се почео градити још 50их година и био место радних кампова неколико хиљада политичких затвореника румунске комунистичке власти. Многи су радећи на његовом прокопавању умрли од изнемоглости, због чега је овај канал назван и „Канал смрти“. Градња канала је посебно била брза за време владавине Чаушескуа, а завршена 1984-87, па је све укупно градња трајала дуже од три деценије.

Данас могућности канала још увек нису искоришћене, а многи ово сматрају и пропалим улогом, будући да скраћење пловног пута није значајно, а потреба за одржавањем је огромна, пошто се улаз у канал из Дунава налази на месту где река таложи огромне наносе.

Мере и подаци у вези са каналом[уреди | уреди извор]

  • Дужина: 67 km
  • Ширина: 70-90 m
  • Дубина: око 7m
  • Време исплатљивости канала: око 50 година (по данашњим проценама)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]