Канелони

С Википедије, слободне енциклопедије
Канелони
Некувани канелони
Врста јелапаста
Регије или држава Италија
Део националне кухињеИталијанска
  Медији: Канелони

Канелони (итал. cannelloni) је италијанска тестенина (макарони) у облику цеви пречника око 2-3 цм и дужине око 10 цм. То су цилиндрични тип лазања који се обично послужују печени са пуњењем и прекривени сосом. Канелони су јело које припада италијанској кухињи. Популарни надеви укључују спанаћ и рикоту или млевено говеђе месо. Пуњена цилиндрична сува тестенина су тада обично прекривене сосом од парадајза.

Канелони су такође типично јело каталонске кухиње, где их зову канелони и традиционално се једу на дан Светог Стефана. [1]

Ране референце на macheroni ripieni (пуњене тестенине) могу се пратити до 1770; али чини се да се реч канелони појавила на размеђу 20. века. Маникоти су америчка верзија канелонија, мада се термин често односи на стварно печено јело. [2] Првобитна разлика може бити у томе што се канелони састоје од листова тестенине умотаних око пуњења, а маникити су машински екструдирани цилиндри испуњени са једног краја.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Canelons | Cultura Popular” (на језику: енглески). lameva.barcelona.cat. Приступљено 2018-01-16. 
  2. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. [Paris]: Marabout. стр. 168. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]