Пређи на садржај

Канопске вазе

С Википедије, слободне енциклопедије
Канопске вазе староегипатске племкиње Нешконс. Начињене су од калцита са главама од дрвета у периоду око 990-969. године п. н. е. (Британски музеј)

Канопске вазе или посуде су коришћене у Старом Египту у процесу мумификације. У њима су се чували унутрашњи органи људи за које се веровало да се припремају за загробни живот. Обично су прављене од алабастера, кречњака или печене глине.[1]

Пракса коришћења ових посуда трајала је од Старог краљевства (први пронађени примерци потичу са краја четврте династије) до времена птолемејских владара.

Име ових посуда (канопске) потиче од представа Озирис-Канопуса, бића створеног комбиновањем египатског божанства Озирис и митског створења Канопус. Озирис-Канопус је представљан у облику јајоликог предмета са људском главом. Рани египтолози су грешком све посуде налик на представе Озирис-Канопуса називали канопске.[2][1]

Опис[уреди | уреди извор]

По правилу у гробницама се налазе четири канопске вазе. Од Средњег краљевства сматра се да се оне налазе под заштитом 4 Хорусова сина, заштитника канопских посуда:

Изгледа да је магијско присуство канопских посуда у гробницама било важније од њиховог садржаја. Пронађене су мумије којима нису уклањани унутрашњи органи, али су уз њих нађене канопске посуде. У позној епохи, органи су умотавани у платно и враћани у тело покојника.[7] Улогу канопских ваза преузеле су воштане представе Хорусових синова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Shaw, Ian; Nicholson, Paul T. (1. 11. 1995). The dictionary of ancient Egypt. Harry N. Abrams. стр. 59. ISBN 978-0-8109-3225-8. 
  2. ^ David 1998, стр. 152.
  3. ^ а б Karl Martin. Kanopen II. in LÄ III, Sp. 317 und Bonnet RÄRG S. 366
  4. ^ а б Richard Wilkinson: Die Welt der Götter im Alten Ägypten. S. 88
  5. ^ а б Rosemarie Drenkhahn, Kebehsenuef in LÄ III Sp. 379
  6. ^ а б Arne Eggebrecht: Duamutef in LÄ I. Sp 1150
  7. ^ Spencer, Jeffrey. et al. The British Museum Book of Ancient Egypt. pp. 115 The British Museum Press. ISBN 978-0-7141-1975-5.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]