Кантон Цирих

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Цирих
Zürich
Zurich
Zurigo
Застава
Застава
Грб
Грб
Положај
Држава  Швајцарска
Админ. центар Цирих
Приступање 1351.
Површина 1.729 km2
Становништво 2009.
 — број ст. 1.344.866
 — густина ст. 777,83 ст./km2
Број округа 12
Брај општина 171
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Кантон Цирих (скраћеница ZH, нем. Kanton Zürich) је кантон у средишњем делу Швајцарске. Главни град је истоимени град Цирих, који је истовремено највећи град у Швајцарској, као и њено најважније економско средиште.

Природне одлике[уреди]

Карта кантона Цирих

Кантон Цирих се налази између Алпа и реке Рајне. Кантон чини неколико долина река (Лимат, Тос, Глат, Линт) које се уливају у Рајну на северу. Такође, највећи део Циришког језера се налази у овом кантону. Поред њега ту постоји још неколико мањих језера, од којих су најзначајнија Грајфенско и Пфафикерско језеро. Површина кантона Цирих је 1728,8 km². Највиши врх је на 1133 метара.

Историја[уреди]

Цирих се рано придружио Швајцарској конфедерацији, већ 1351. г. Претходно је то била средњовековна државица са средиштем у граду Цириху, који је од 12. века припадајао околне области под свој утицај. Последње промене граница кантона десиле су се 1803. г., за време Наполеона.

Окрузи[уреди]

Становништво и насеља[уреди]

Кантон Цирих је имао 1.344.866 становника 2009. г. и то је кантон са највећим бројем становника у целој Швајцарској.

У кантону Цирих говори се немачки језик, који је и једини званични језик.

Становништво је углавном протестантско (43%). У првој половини 16. века Цирих је био један од бастиона реформатског протестантизма под вођством Улриха Цвинглија. Последњих деценија са досељавањем становништва из других делова земље и из иностранства нагло је порастао удео других вера. Тако данас римокатолици чине 31% становништва кантона.

Највећи градови су:

Привреда[уреди]

Главне привредне гране су: банкарство, производња машина и папира. Доминирају мања и средња предузећа. Цирих има важан међународни аеродром и једно је од главних европских железничких чворишта.

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]