Кантон 10

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кантон 10
Херцегбосанска жупанија
Ливањски кантон
Застава Грб
Застава Грб
Положај Кантона 10
Главни град Ливно
Премијер Недиљко Римац (ХДЗ 1990)
Општине Босанско Грахово, Дрвар, Гламоч, Купрес, Ливно, Томиславград
Површина 5.020 km²
 - Број 84.239
 - Густина становништва 17,07 ст./km²
Кантони Федерације БиХ

Ливањски кантон, такође познат и као Кантон 10 или Херцегбосанска жупанија је кантон у саставу Федерације Босне и Херцеговине, смештен у западном делу Босне и Херцеговине. Седиште кантона је у Ливну.

Општине[уреди]

Територија кантона се састоји од 6 општина (Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Купрес, Ливно и Томиславград).

Становништво[уреди]

На попису 1991. године, 115.726 људи је живело на данашњој територији кантона. Процена за крај 2001. је била 83.974 становника, а за средину 2005. 84.157. Већинско становништво кантона су Хрвати, а мањи део становништва чине Срби. Срби данас представљају већину у општинама Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово, док су Хрвати већина у Купресу, Ливну и Томиславграду.

Географија[уреди]

Велика крашка поља (Ливањско поље, Дувањско поље, Гламочко поље, Купрешко поље) овог кантона су његова главна географска карактеристика. Кантон је површине 5.020 km², што га чини десетим делом Босне и Херцеговине.

Симболи[уреди]

Застава и грб кантона били су исти као и застава и грб бивше Хрватске заједнице Херцег-Босне. Ови симболи проглашени су неуставним од стране Уставног суда Федерације Босне и Херцеговине, јер "представљају само једну етничку групу".[1] Локална влада, међутим, и даље користи ова обиљежја.

Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]