Капела Богдана Дунђерског код Бечеја

С Википедије, слободне енциклопедије
Капела Богдана Дунђерског код Бечеја
Капела Богдана Дунђерског код Бечеја
Опште информације
МестоБечеј
ОпштинаБечеј
Држава Србија
Врста споменикакапела
Време настанка19301935.
Тип културног добраспоменик културе од великог значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Војводине
www.pzzzsk.rs

Капела Богдана Дунђерског код Бечеја се налази на имању у оквиру дворца Фантаст, као гробна капела ктитора. Подигнута је почетком тридесетих година 20. века, у периоду од 1930. до 1935. године и представља споменик културе од великог значаја.

Капела је подигнута по пројекту чешког архитекте Јосипа Крауса, као грађевина основе у облику слободног крста са куполом и портиком испред улаза на западној страни. Северну и јужну фасаду красе трифоре, а на петостраној олтарској апсиди су три једноделна прозора, декорисана у духу моравске школе. Сликар Урош Предић, као блиски пријатељ Дунђерског ангажован је за израду икона за капелу, није био задовољан Краусовим скицама, те је иконостас изведен по идеји самог Предића. Архитектонски део олтарске преграде одликују симетричност, једноставност и сведеност орнаментике. На њему се налазе иконе сликане у складу са начелима академског реализма, уз доследно поштовање канона православног сликарства. Предићеви цртежи су коришћени и за плоче од фајанса у лунетама портика, док су рељефи у бронзи са ликовима Дунђерског и Предића дело вајара Ђорђа Јовановића.

Заштитни радови на капели изведени су 1966. године, док је конзервација икона била вршена током последње деценије 20 века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]