Капела на Католичком гробљу у Пачиру

С Википедије, слободне енциклопедије
Капела на Католичком гробљу у Пачиру
Опште информације
МестоПачир
ОпштинаБачка Топола
Држава Србија
Време настанка1868.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Капела на Католичком гробљу у Пачиру, насељеном месту на територији општине Бачка Топола, подигнута је 1868. године. Капела представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Капелу је саградила породица Халас из Пачира, за своје потребе, а и за потребе католичког народа, како је то забележено на спомен табли на капели за славу Бога и за духовне потребе католичког народа. То значи да су овде повремено одржаване и мисе.

Породица Халас је била једна од најбогатијих фамилија у Пачиру. Они су били оснивачи парног млина, осамдесетих година 19. века.

Капела је једнобродна грађевина правоугаоне основе са полукружном апсидом оријентисаном ка североистоку. Грађена је у стилу провинцијског барока и посвећена је жалосној Богородици. На југозападном делу у центру је звоник, на слободно стојећим стубовима. Капела је подигнута од чврстог материјала, са лименим кровним покривачем. Простор око капеле је са оградом од ливеног гвожђа и са крстом подигнутим 1869. године, са којим чини јединствену целину.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Капела на Католичком гробљу у Пачиру”. Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица. Приступљено 13. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]