Карагача

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Карагача
Karagača.JPG
Поглед са Мишелука
Административни подаци
ГрадНови Сад
Географске карактеристике
Координате45°13′21″ СГШ; 19°52′58″ ИГД / 45.2223712° СГШ; 19.8827863° ИГД / 45.2223712; 19.8827863Координате: 45°13′21″ СГШ; 19°52′58″ ИГД / 45.2223712° СГШ; 19.8827863° ИГД / 45.2223712; 19.8827863
Ндм. висина85/200 м
Карагача на мапи Новог Сада
Карагача
Карагача
Карагача на мапи Новог Сада
Остали подаци
Поштански број21132
Позивни број021
Регистарска ознакаNS

Карагача је новосадско насеље, смештено на сремској страни града, а административно припада Петроварадину. Положај простора и природне вредности овог локалитета допринели су да он последњих година буде интересантан не само за викенд-становање и подизање винограда и воћњака него и за породично становање. Изграђени породични стамбени објекти сконцентрисани су уз постојећу улицу Буковачки до у североисточном делу грађевинског рејона, у залеђу наведених објеката и уз Буковачки пут, али и у осталим деловима се у последњих двадесет година изградио значајан број стамбених објеката.

Назив[уреди]

Градске четврти Новог Сада

Карагача је реч турског порекла (тур. karaağaç) и изворно значи брест.

Историја[уреди]

У северној зони овог простора документовани су остаци старих подземних тунела који припадају систему тунела Петроварадинске тврђаве. На источном и западном крају рекогносцирањем је потврђено постојање аустријских војничких ровова из периода битке на Везирцу. Уз Буковачки поток и у јужној зони овог локалитета рекогносцирањем су пронађени насеобински остаци из античког периода.

Локација[уреди]

Насеље се налази на падинама Фрушке горе. Карагача се граничи са северозапада државним путем I реда M-21 Нови Сад – Рума (Мишелук), са североистока локалним путем Нови Сад – Буковац (Везирац) и са југозапада планираном везом државног пута I реда M-21 са државним путем I реда M-22 (Буковац/Алибеговац).

Саобраћај[уреди]

Насеље је интегрисано у систем градског превоза линијом 9а која иде северозападном страном и линијом 64 која саобраћа до оближњег села Буковац.

Најзначајније улице су Карагача, Буковачки до, Буковачки пут и део Улице Рачког.

Географија[уреди]

Овај простор, поред нагнутог и брежуљкастог терена, карактеришу и два потока, Буковачки поток и Роков поток, који протичу са североисточне и северозападне стране овог подручја.

Становништво[уреди]

Већинско становништво на Карагачи су Срби, али у мањем броју има Русина, Хрвата, Мађара и Бугара. Већина становника се доселила у последњих двадесет година, а одредиште је миграција из готово свих крајева бивше Југославије.

Земљиште[уреди]

На основу утврђеног геолошког састава терена површински слојеви испитиваног подручја претежно су састављени од леса макропорозне структуре и различите дебљине лесног покривача.

План уређења[уреди]

Генерални урбанистички план који детаљно регулише намену простора је донет 2007. године. Највећу површину обухвата простор намењен породичном становању. Подручје породичног становања представља знатан потенцијал за развој различитих активности које се могу обављати у оквиру објеката или на парцелама. Пословни садржаји би требало да буду у функцији становања, а пре свега они који захтевају већи степен заштите животне средине.

Извори[уреди]

  • ЈП Урбанизам, Завод за урбанизам Нови Сад, Планови детаљне регулације- 1667 ПДР Карагаче у Петроварадину, бр.1.4.12/2007 (Сл. лист Града Новог Сада бр. 44/2009)

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]