Карађоз и Хаџиват

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хаџиват (лево) и Карађоз (десно)

Карађоз и Хаџиват (тур. Karagöz ve Hacivat, Карађоз значи „црно око“) су протагонисти традиционалног турског позоришта сенки. Ове врста театра је била веома популарна у време Османског царства. Тема позоришних комада се базира на контрасту између два главна лика: Карађоз симболизује неписменог човека из народа, док Хаџиват припада образованој класи која користи књижевни и поетски језик. Карађозова духовита наивност увек победи Хаџиватову ученост, мада сви његови пословни планови пропадну.[1]

Представе о Карађозу и Хаџивату су посебно карактеристичне за период Рамазана. До појаве радија и филма, то је била једна од најпопуларнијих забава у Турској. Данас су ове представе углавном намењене деци, и то са поједностављеном тематиком.[1]

Постоји легенда да су Карађоз и Хаџиват два зидара која су радила на изградњи џамије у Бурси у првој половини 14. века. Њихови вербални дуели су увесељавали остале раднике, али су успоравали рад. Због тога су погубљени, али су овековечени у народним причама.

Карађоз може да буде преварант, вулгаран, чак и насилан.[1] У комадима се још појављују пијаница, зависник од опијума, ексцентрични патуљак, циција, жена намигуша и други. Појављују се и странци у типизиранимм улогама: црна слушкиња, албански стражар, грчки доктор, јеврејски златар итд.

Позоришни комади о Карађозу и Хаџивату типично имају 4 дела. У првом Хаџиват позива свога пријатеља Карађоза, који се на крају појављује. Други део је дијалог међу њима, док се у трћем делу ствара заплет. Најзад, у четвртом делу, долази до кратке препирке између Карађоза и Хаџивата која се редовно завршава тако што Хаџиват виче на Карађоза да је све упропастио. Карађоз одговара фразом: „Нека буде опроштено“.

Ова врста театра је постала популарна и у Грчкој под именом Карађозис.

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ersin Alok, "Karagöz-Hacivat: The Turkish Shadow Play", Skylife - Şubat (Turkish Airlines inflight magazine), February 1996, pp. 66–69.

Спољашње везе[уреди]