Кара Давут-паша

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Кара Давут-паша (рођен око 1570, Босански санџак — 18 јануар 1623 Истанбул) Румелијски беглебег (1604) Анадолијски беглербег (1605), Капудан-паша (1618—1620) и Велики визир Османског царства 1622. године, за време владавине султана Мустафе I. Прозван је Кара, што на турском значи Црни. Участвовао у гушењу устанка џелала, у Турско-Персијском рату (1612), као и у Турско-Пољском рату (1621).

Давут-паша се сматра одговорном особом за погубљење и смрт султана Османа II, јер је управо он дао наређење за султанову смрт. Како би осветила султана Османа, султанија Косем је наредила да се Давут-паша сурово пребије, и на крају задави.

Позадина[уреди | уреди извор]

Давут-паша је био ожењен сестром султана Ахмеда I и Мустафе I, султанија Дилрубом и самим тим је био зет Османској династији. Почетком 1622. године, јањичари су се, под вођством Давута, побунили против султана Османа II, јер је он наводно хтео да направи нову Османску војску. И ако је било преговора о томе да се султан Осман убије, јањичарске старешине његову смрт нису одобравале, већ само свргнуће. Заједно са џелатима, Давут-паша је успео да султана Османа одведе у Једикуле (замак "7 кула") и тамо га мученички убије. Међутим, недуго после султан Османовог погубљења, његови људи су желели освету, па су по наредби султаније Косем, одвели Давута у Једикуле, пребили дга и на крају задавили.