Кара Мустафа-паша

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Кара Мустафа паша)
Кара Мустафа-паша
Kara Mustafa Pasha.jpg
Кара Мустафа паша
Датум рођења 1630.
Место рођења Мерзифон
 Османско царство
Датум смрти 25. децембар 1683.
Место смрти Београд

Мерзифонли Кара Мустафа паша (Рођен 1634/1635. - 25. децембар 1683) је био отомански војсковођа и велики везир који је био централна фигура у последњем Турском покушају да продру у средњу и источну Европу.

Према турским изворима, Кара Мустафа паша је рођен 1634 или 1635. Његово име, Мерзифонли, указује да је рођен у или близу града Мерзифона, у Турској. Он је син Урука Хасана Беје, Турског тимара (командант коњичке јединице који је за учешће у рату добијао феудални посед).

Према хришћанским изворима, Кара Мустафа паша је био похлепна и насилна особа, па због тога је и вероватно добио надимак Кара (црни).

У младости је служио код свог зета великог везира Ахмеда Копрула у Дамаску као курир. Велики везир га је напослетку и усвојио. Кара Мустафа је постао везир а до 1663. и командант Велике Отоманске Егејске флоте.

Служећи као командант пешадије у рату против Пољске 1672, издејствовао је мир којим је Турској припојио јужну Украјину и потчинио козаке. Године 1676, када је велики везир преминуо, Кара Мустафа га је наследио.

Био је мање успешан у гушењу козачког устанка који је отпочео 1678. После почетних успеха, интервенција Русије приморала је Турке да склопе мир 1681, којим је козачка земља прешла под Руску власт са изузетком неколико утврђења на рекама Дњепру и Бугу.

Године 1683, отпочео је напад на Аустрију у намери да стави тачку на рат који је трајао више од 150 година. До средине јула, његових 100.000 војника је започело опсаду Беча (који је бранило 10.000 Хабзбуршких војника). У септембру се већ чинило да је надомак победе.

Али 12. септембра, 1683, Аустријанци и њихови савезници Пољаци под командом краља Пољске Јана Собјеског су пробиле опсаду Беча. Турци су се повукли у Мађарску, и више никад нису представљали претњу средњој Европи.

Пораз је Кара Мустафа пашу коштао положаја, али и главе. 25. децембра, 1683, Кара Мустафа паша је погубљен у Београду, тако што је задављен свиленим гајтаном, а његова глава је однета султану Мехмеду IV. Наводно његове последње речи су гласиле, „Проверите да ли је чвор добро везан." Његов надгробни споменик је пренет из Београда у Једрене.

Спољашње везе[уреди]