Карлов универзитет

С Википедије, слободне енциклопедије
Univerzita Karlova v Praze
Charles-University-symbol-4.png
Грб Карловог универзитета у Прагу
лат. Universitas Carolina
Типдржавни
Буџет10,675 милијарди круна (2017)
Ректорпроф. Томаш Зима
Академско особље4.057 (2016)
Административно
особље

4.026 (2016)
Број студената51.438 (2016)
Преддипломци32.520 (2016)
Постдипломци9.288 (2016)
Докторанди7.428 (2016)
Број факултета17
Локација Чешка
Боје   (црвена и бела)
АфилијацијеCoimbra Group,
EUA,
Europaeum
Веб-сајтwww.cuni.cz
Praha Karolinum ext 2.jpg
Улаз у Карлов универзитет

Карлов универзитет у Прагу (чеш. Univerzita Karlova v Praze; лат. Universitas Carolina) је један од најстаријих европских универзитета, најстарији у Централној Европи, и први у словенским земљама. Историјски, то је и први немачки универзитет.

Историја[уреди | уреди извор]

Универзитет је 7. априла 1348. утемељио Карло IV, цар Светог римског царства. Тада је он издао булу којом је гарантовао привилегије универзитету. По некима була папе Клемента VI од 26. јануара 1347. има првенство, и означава датум оснивања. У почетку, универзитет је био подељен на секције или „нације“: баварску, чешку, саксонску и пољску. Године 1407. универзитет је осудио теорију теолога Џона Виклифа. Његова доктрина је, ипак, добијала на популарности. Ректор Карловог универзитета Јан Хус превео је Виклифов „Тријалог“ на чешки. Због сукоба са Хусом, немачки професори су 1409. прешли у Лајпциг где су основали универзитет. Тиме је универзитет остао без већине професора и студената, и тако је постао институција мањег, регионалног значаја.

Почетком 17. века доминантан утицај на универзитету преузимају језуити. Године 1784. немачки језик постаје језик наставе уместо латинског. У исто време допуштено је да студије похађају протестанти и јевреји. Предавања о чешком језику и књижевности су почела 1793. Универзитет је подељен на немачки и чешки универзитет 1882. Ова два универзитета су паралелно користила неке од зграда. Неки од знаменитих студената немачког универзитета били су: Ернст Мах, Алберт Ајнштајн и Франц Кафка, док су на чешком универзитету студирали: Карел Чапек и Едвард Бенеш. Један семестар овде је студирао Никола Тесла. Међуратни период био је период гложења између чешког и немачког универзитета. После Другог светског рата преостало особље немачког универзитета преселило се у Минхен.

Данас је Карлов универзитет водећи универзитет у Чешкој. Састоји се из 17 факултета са седиштем у Прагу, 2 са седиштем у граду Храдец Кралове и један у Плзењу.

Познати предавачи и студенти[уреди | уреди извор]

Почасни доктор овог универзитета је и Јован Цвијић.

Српски историчар књижевности и књижевни критичар Горан Максимовић био је предавач на Одсеку за источноевропске језике Филозофског факултета Карловог универзитета у Прагу, у зимском семестру школске 2004/2005. године.

Међу студентима овог универзитета био је и већи број Југословена и Срба, нпр. педагог проф. др Јован Ђорђевић.

Други универзитети у Прагу[уреди | уреди извор]

Поред овог, најпознатијег и највећег, у Прагу постоји читав низ других високошколских установа, универзитета, техничких високошколских установа и академија:

Спољашње везе[уреди | уреди извор]