Карл Сигизмунд Кунт

С Википедије, слободне енциклопедије
Карл Сигизмунд Кунт
Карл Сигизмунд Кунт
Лични подаци
Датум рођења(1788-06-18)18. јун 1788.
Место рођењаЛајпциг, Кнежевина Саксонија
Датум смрти22. март 1850.(1850-03-22) (61 год.)
Место смртиБерлин, Пруско краљевство
ДржављанствоНемац
Научни рад
Пољебиологија
ботаника
Скраћено име аутора у ботаници Кунт.

Карл Сигизмунд Кунт (нем. Karl Sigismund Kunth; Лајпциг, 18. јун 1788Берлин, 22. март 1850) био је немачки ботаничар, биолог и истраживач. Познат је као један од првих који је био проучавао и категоризовао биљке из Америке, што је објавио у књизи Nova genera et species plantarum quas in peregrinatione ad plagam aequinoctialem orbis novi collegerunt Bonpland et Humboldt (7 св, Париз, 1815—1825).

Биографија[уреди | уреди извор]

Родио се у Лајпцигу. Посао је нашао у Берлину 1806. године, где је радио као трговачки помоћник. Заинтересовао се за ботанику након што је срео Александра фон Хумболта, који му је омогућио да похађа предавања на берлинском универзитету. Касније, од 1813. до 1819. године, радио је као Хумболтов асистент у Паризу, где је студирао у Националном природословном музеју и класификовао биљке које су Хумболт и Еме Бонплан прикупили за време њиховог путовања по Америци.

Кад се 1820. године вратио у Берлин, постао је професор ботанике на берлинском универзитету и потпредседник берлинског ботаничког врта. Године 1829. постао је академик Берлинске академије наука. Исте године отпловио је пут Јужне Америке. Током три године путовања, посетио је Чиле, Перу, Бразил, Венецуелу, Средњу Америку и Карибе. Након што је умро 1850. године, пруска влада је откупила његову ботаничку збирку, која је после постала део краљевског хербаријума у Берлину.

Кад се цитира допринос Карла Сигизмунда Кунта ботаничком имену, користи се скраћеница Kunth.[1]

  • Напомена: Kunth = C. S. Kunth = H. B. K. (Humboldt, Bonpland & Kunth)

Дела[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]