Карни

С Википедије, слободне енциклопедије
Положај келтских племена на северу Италије у периоду IV-II век п. н. е.

Карни (лат. Carni) била су племена слични Келтима на подручју Источних Алпа (територија данашње Словеније и североисточне Италије[1]). Њихово постојање и деловање се веже за време IV века пре хришћанске ере.

Постоје различита мишљења о овом племену. Једни историчари сматрају да су Карни, Хистри, Венети и Либурни говорили сличним неилирским језиком[2], што указује да су сви они били венетска племена. Други опет сматрају да су Карни имали одређене сличности и са Илирима и са Венетима, па их сврставају у мешану, венетско-илирску, групу народа.

С обзиром да су Карни живели у подручјима густо насељеним келтским племенима, трећа група историчара их том чињеницом одмах убраја у припаднике племена Келта[3]. Или пак, да су Карни настали груписањем више различитих племена, који су били сродни Венетима, Илирима и Јаподима а касније су се под утицајем бројнијих Келта, и сами келтизирани.

Многи историчари сматрају да је њихов латински назив Carni постао етимолошки корен у називима каснијих провинција: Carnia, Carniola, Carinthia, али и Carantania[4]. (срп. Карнија (у Фрулији), Крањска, Корушка и Карантанија)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Enciklopedija Slovenije; knjiga 5, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1991
  2. ^ The Illyrians by J. J. Wilkes. 1992. ISBN 978-0-631-19807-9.
  3. ^ Ivica Degmedžić: Sjeverno i istočno područje Ilira, pp. 57
  4. ^ Sir William Smith (ed.), Dictionary of Greek and Roman geography, Volume 1, pp. 522