Карпатска Рутенија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Украјински део Карпатске Рутеније.
Географија Закарпатије
Застава Закарпатије

Карпатска Рутенија или Закапартје (укр. Карпатська Русь или Закарпаття; мађ. Kárpátalja; свк. Podkarpatská Rus) је истојиско-географски регион у источној Европи, који се углавном налази у Закапартској области Украјине и мањим делом у суседњим земљама око Карпата и Панонске низије. Ово је етнички разноврстан простор који насељавају Украјинци, Русини (Лемки), Мађари, Словаци, Румуни, Бугари и Руси.


Популација и географија[уреди]

Карпатска Рус лежи између Карпата (почиње од јужних падина планине), на југу и истоку границу ствара река Тиса, на западу границу ствара река Хорнад и Попрад, такође лежи и у панонској низији. Данас ова област највећим делом припада Украјини а мањи делови улазе у састав суседних држава: Пољске, Словачке, Румуније и Мађарске

Поред мешаности народа у том региону, Карпатска Рус је увек била већински насељена Источним Словенима, коју су се населили између високих Карпата и панонске низије, где живе Мађари. Румуни тај део зову покрајином Марамуреш (северни Марамуреш). Људи у Закрпатији се већином баве пољопривредом. Највећи градови су Ужгород, Мукачево, Хуст и Берегово.

Историја[уреди]

У срењем веку Рутенија је била под мађарском државом (назван Карпатија мађ. Kárpátalja), у 16. веку постане део Аустроугарске. Један део заузме и Османско царство. Након пораза Турака Рутенија је комплетна у Аустроугарској, све до пораза у Првом светском рату. Тада постане део Чехословачке (питсбуршки споразум), где је гувернер био амерички Русин - Григориј Жаткович.

Пред Други светски рат Рутенија је добила аутономију унутар Чехословачке (1938-1939). Акнкетирањем Чехословачке Рутенија је постала део Хортијеве Мађарске. У међувремену 14—15. марта 1939., за један дан, прогласила је сувереност као Карпатска Русија (председник Августин Волошин), након чега је окупирала Мађарска. После Другог светског рата велики део Рутеније је постао део Совјетског Савеза. 1991. украјински део Рутеније у Совјетском Савезу је постао део Украјине, због распада Совјетског Савеза.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]