Пређи на садржај

Касарна 7. пука

С Википедије, слободне енциклопедије
Касарна 7. пука
Касарна 7. пука
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанка1895.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Касарна 7. пука се налази у Београду, на територији градске општине Савски венац. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Подигнута 1895. према плановима архитекте Драгутина Ђорђевића а извођач радова био је Јован Смедеревац. Зграда се налази у окружењу које су чиниле и друге војне грађевине. Обликована је у духу академизма као маркантна угаона грађевина са три уличне фасаде. Пројектована је као двоспратна зграда са подрумом и сутереном, док је трећи спрат дозидан 1927. године, према пројекту архитекте Божидара Вукићевића.

Главним, полихромно решеним прочељем доминира велики, лучно завршени портал и два симетрично постављена ризалита у облику четвртастих кула, чија се кубета издижу изнад кровне конструкције. Монументалном ефекту зграде доприносе и полукружни прозори спрата, решени као бифоре, профилисани подеони венци и пластични украс у облику хералдичких картуша са грбом Краљевине Србије. Романтичарски схваћена пластика фасаде са карактеристичним симболима, попут штита и оклопа, указује на војну намену објекта.

Касарна 7. пука представља једну од најрепрезентативнијих грађевина намењених војсци сачуваних до данас.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]