Каталонски модернизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гаудијево недовршено ремек дело, Саграда Фамилија
Пример декорације за каталонски моренизам

Каталонски модернизам односно сецесија или како се још назива овај правац који се јавља у разним земљама под другим именима, као и модернизам, и који је последњи универзални правац који се јавља у 19. веку је развио нове архитектонске концепта од „природних“ елемената који су се ту употребили и покрета.

Традиционални материјали и технике у Каталонији[уреди]

Ово је од свега најупадљивије на формирању фасада и приметно је на „каталонским сводовима“ код покривачких радова или код слободних степеништа. При томе се опека уграђује у брзовезујући гипсани малтер. Приликом тога се уграђује слој следећег малтера. Ове фасаде су украћене са декоративним материјалима и елементима као што су птице, лептири, лишће, цвеће од камења или кремике. Прозори су такође украшени украсима од гвожђа са природом инспирисаним мотивима.

Каталонски модернизам у Барселони[уреди]

Барцелона је оставила велики печат у стилу модернизма и сецесије односно каталонског модернизма. Ту су сликари и писци као Рамон Касас и Сантиаго Русињо и велики архитекта Антонио Гауди. Од Антониа Гаудија у Барцелони постоје многобројни познати објекти и ту спадају осим других Каса Мила, Каса Батло, Каса Калвет и позната Саграда Фамилија која је саграђена 1882. године и од 2005. године спада у зграде које спадају у светску културу под заштитом УНЕСКО-а.

Литература[уреди]

  • чланак је користио немечку википедију из чланка о Модернизму

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]