Катедрала у Звартноцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Катедрала у Звартноцу
Զվարթնոց տաճար
Светска баштина Унеска
Место Јерменија
Координате40° 10′ С; 44° 20′ И / 40.16° С; 44.34° И / 40.16; 44.34
КритеријумиКултурно добро: ii, iii
Референца1011
Упис2000 (-1976. седница)
Угроженостне
Веб-сајтwhc.unesco.org/en/list/1011/documents/
Ечмијадзин на карти Јерменије
Ечмијадзин
Ечмијадзин
Ечмијадзин на карти Јерменије

Катедрала у Звартноцу (јерм. Զուարթնոց у преводу ”небеских анђела“) представља остатке јерменске катедрале на источном крају Ечмијадзина. Изграђена је по налогу католикоса Нерсеса III у периоду 641653. године.

Католикос Нерсес III (надимком "Градитељ") је између 641. и 653. градио катедралу на месту где су се упознали краљ Трдат III и Свети Гргур Просветитељ. Обојица су заслужни за покрштавање Јермена. Катедрала је била јединствена по свом облику: кружна основа са средишњом куполом на колонади аркада и полигоналним спољним зидовима од 32 угла. Уз њу су се налазила Патријархална палата и винарија, а унутрашњост је била осликана фрескама. Она је снажно утицала на многе грађевине које су у будућности изграђене у Јерменији и шире (Турска и Иран). Уништена је у снажном земљотресу 930. године и откривена је тек почетком 20. века. Њен проналазач, архитекта Торос Тораманијан, предузео је и прве радове на њеној обнови.

Скица катедрале се налази на првом издању новчанице од 100 јерменских драма. Модел катедрале се налази у јереванском Историјском музеју.

Катедрала у Звартноцу, заједно са неколико оближњих локалитета (Катедрала и цркве Ечмијадзина и археолошки локалитет Звартноц), заштићена је и уврштена на УНЕСКОсписак Светске баштине у Азији и Аустралазији 2000. године.[1]

У близини локалитета се налази Међународни аеродром града Јеревана.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]