Каћурина штампарија у Панчеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Каћурина штампарија у Панчеву
Каћурина штампарија у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Каћурина штампарија у Панчеву саграђена је крајем 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1] Бесправно је срушена 2004. године.[2]

Зграда штампарије саграђена је као угаона приземна грађевина неправилне основе. Грађена је у две фазе, што је уочљиво у основи, али је јединственом обрадом фасаде постигнута целовитост објекта. Фасаде су геометријски декорисане, са плитким, полукружно завршеним нишама, у којима се налазе прозори и хоризонталним рустиком између њих. Зграда је грађена од опеке у кречном малтеру. Кров је сложен са покривачем од бибер црепа.

Поред културно-историјске вредности, као зграде у којој се налазила једна од најстаријих штампарија у Панчеву, овој споменик културе се својим изгледом, волуменом и стилским карактеристикама уклапао у урбану матрицу блока коме припада и као његов саставни део сведочио је о урбанизму пристанишног дела града и његовом спонтаном развоју.[3]

Историјат[уреди | уреди извор]

Ову штампарију су основали браћа Павле и Каменко Јовановић 1870. године, а пред почетак Првог светског рата, 1913. године су је продали Емиру Каћури. Пре тога, Каћура је неко време поседовао штампарију у згради др Душана Дуде Бошковића, на углу улица Браће Јовановић и Димитрија Туцовића. Она се сматра једном од најстаријих штампарија на територији Панчева и због свог значаја постала је споменик културе.

Рушење[уреди | уреди извор]

Иако је Одлуком Владе Републике Србије број 633-1772/99 од 22.05.2001. године овај објекат стављен под заштиту државе и проглашен спомеником културе[4], зграда Каћурине штампарије је само три године касније, 2004. године, срушена до темеља, супротно конзерваторским условима које је поставио Завод за заштиту споменика културе. Инвеститори Зоран Томић и шеф панчевачке општинске владе, Горан Вуковић, поднели су извештај са разлозима рушења овог објекта, након чега је Завод за заштиту споменик културе у Панчеву издао налог за обустављање радова, уз рок до када се грађевина мора вратити у првобитно стање, у складу са пројектом за који је Завод претходно дао сагласност.[5] Грађевину ни након 17 година инвеститор није вратио у претходно стање, а нова изградња на овој локацији није омогућена.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Каћурина штампарија у Панчеву”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Приступљено 17. 7. 2020. 
  2. ^ Милићевић, Ивана (05. 04. 2014). „Локални Панчевци решили да свраћају у свој град”. rtvpancevoarhiva.rs. Архивирано из оригинала 26. 06. 2021. г. Приступљено 26. 06. 2021. 
  3. ^ „Каћурина штампарија у Панчеву”. zzskpancevo.org. Приступљено 26. 6. 2021. 
  4. ^ „Одлука о утврђивању Каћурине штампарије у Панчеву за споменик културе: 32/2001-22”. pravno-informacioni-sistem.rs. 22. 05. 2001. Приступљено 26. 6. 2021. 
  5. ^ Спремо, Зоран. „Завод пред подношењем кривичне пријаве”. pancevac-online.rs. Архивирано из оригинала 30. 5. 2021. г. Приступљено 26. 6. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]