Каџари (династија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Персијска династија Каџари
Застава
Застава
Грб Каџарског царства
Грб

Година 1900.
Географија
Континент Азија
Главни град Табриз и Техеран
Друштво
Службени језик персијски
Религија шиитски ислам
Политика
Облик државе Монархија
 — шах Мухамед-хан Каџар
  Фатех Али-шах
  Мухамед-шах Каџар
  Махд-е Олиа
  Насир ел Дин Шах Каџар
Историја
Историјско доба нови век
 — Оснивање 1785.
 — Укидање 1925.
Географске и друге карактеристике
Валута томан

Каџарска династија или Каџари владали су нововековном иранском државом од 1785. до 1925. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Каџарску династију основао је кан једног од турских народа — Мухамед-хан Каџар. Он је покорио покрајинске кнежеве и преузео власт над уједињеном Персијом крунишући се 1796. године за шаха. Тиме је постао оснивач владарске породице — Каџара. Мухамед и његови наследници претворили су безначајну варошицу на падинама Алборза у велелепну престоницу. Тај град зове се Техеран и престоница је Иранске државе до данашњег дана.

Каџариди су мало шта унапредили. Ниједан владар није се одликовао неком посебном обдареношћу. Положаји гувернера и високих службеника куповали су се на лицитацијама, а протести против таквог стања крваво су гушени. Шахови су владали апсолутистички носећи титулу „Алахова сенка на земљи“. Сем те титуле, владари су носили и називе „Искупитељ“ и „Спаситељ“ по угледу на сасанидске владаре.

Период Каџарске династије је период велике кризе Персијског царства. Шах Фатех Али је 1828. године препустио Русији Кавказ, Грузију и део Азербејџана. То је почетак мешања колонијалних сила у живот Персијанаца. Шах Насир ад Дин је 1872. године са Британцима склопио договор којим им је дозволио отварање фабрика, рудника и рафинерија широм царства. Само мали део прихода уливао се у персијску благајну. Шах је дозволио да му замазују очи митом и поклонима. Персија је остала слабо развијена земља паралисана традицијом. Музафар ад Дин, Насиров наследник, приморан је да донесе устав 1906. године. Последње деценије каџарске владавине Персија се налазила у стању сличном грађанском рату. Коначно, 1921. године, козачки врховни официр Реза Кан приморао је последњег каџаридског шаха Ахмеда да га именује министром рата. Две године касније проглашен је премијером, а 1925. године Ахмед Шах је послат на бањско путовање по Европи са кога се није вратио. Власт је преузео Реза Кан који је основао нову династију — династију Пахлеви.

Шахови Каџарске династије[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Иран, размеђе истока и запада — Герхард Швајцер