Квантитативна лингвистика

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Квантитативна лингвистика (КЛ) је поддисциплина опште лингвистике или, још конкретније, рачунарске лингвистике. Квантитативна лингвистика истражује језике користећи пре свега статистичке методе у циљу формулисања језичких закона, односно, опште теорије језика у смислу скупа међусобно повезаних језичких закона.[1] Квантитативна лингвистика је емпиријски заснована на резултатима језичке статистике, области која се може тумачити као статистика језика или као статистика било ког језичког објекта.

Историја[уреди]

Први покушаји да се језику приступи из угла квантитативне лингвистике су за античку Грчку и стару Индију. Један од историјских извора садржи примену комбинаторике на лингвистичка питања,[2] а један други је заснован на елементарној статистици.[3]

Неки лингвистички закони[уреди]

Постоји велики број предложених лингвистичких закона, међу којима су[4]:

 • Закон о диверcификацији: Ако се језичке категорије као што су врсте речи или флективни завршеци јављају у различитим облицима може се показати да фреквенције њихових појављивања у текстовима подлежу одређеним законитостима.
 • Расподела дужина (или општије, сложености). Истраживања текста или речника фреквенција језичких јединица било које врсте када је у питању њихова дужина по правилу даје велики број дистрибуција, зависно од врсте јединице која се истражује. До сада су истраживане следеће јединице:
  • Закон расподеле дужина морфема;
  • Закон расподеле дужина ритмичких јединица;
  • Закон расподеле дужина реченица;
  • Закон расподеле дужина слогова;
  • Закон расподеле дужина речи;

Остале језичке јединице које се такође придржавају овог закона су на пример, слова (карактери) различите сложености, дужине такозваних хребова, названих по Лудеку Хребичеку[5] и говорних аката. Исто важи и за дистрибуцију звукова (фонова) различитог трајања.

Референце[уреди]

 1. ^ Köhler, Altmann & Piotrovskiĭ 2005, стр. 1-16
 2. ^ N.L. Biggs: The Roots of Combinatorics. In: Historia Mathematica 6, (1979). стр. 109-136.
 3. ^ Adam Pawłowski: Prolegomena to the History of Corpus and Quantitative Linguistics. Greek Antiquity. In: Glottotheory 1, (2008). стр. 48-54.
 4. ^ cf. references: Köhler, Altmann, Piotrowski (eds.) (2005)
 5. ^ „Hreb length - Laws in Quantitative Linguistics[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 19. 05. 2011. Приступљено 04. 05. 2012.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]