Квартет 4М

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Квартет 4М
Друга именаВокални квартет 4М
Активни период1956−1974.
ОснивањеЗагреб, октобар 1956.
Жанр(ови)рок, поп-рок, поп, бит
Издавачке кућеЈуготон, ПГП-РТБ, Кроација рекордс
Бивши члановиИвица Крајач − Мали
Бранко Марушић - Медо
Жељко Ружић - Муки
Миро Унгар
Саша Саблић - Медикус

Квартет 4М је био југословенски и хрватски вокални бит састав који је током 1960-их важио за један од најпознатијих домаћих и европских шоу-квартета.[1]

Квартет је у октобру 1956. у Загребу основао Ивица Крајач, а оригиналну поставу поред Крајача чинили су још и Бранко Марушић Медо, Жељко Ружић Муки и Миро Унгар. Месец дана касније група је имала први јавни наступ у тадашњем Глазбеном заводу у Загребу, а недуго потом постају део редовног репертоара позоришта Варијете (данас Керемпух). Први већи успех на домаћој сцени доноси им обрада блуз композиције Down by the riverside коју су на српскохрватском језику представили под насловом На нашој обали током 1958. године. Нешто касније исте године објављују прву студијску плочу под називом На ријечној обали, уз подршку у то време једног од најутицајнијих пијаниста и аранжера Бранка Булића. На својим наступима су уз музику комбиновали и плес, глуму, имитације, мимику и пантониму, чиме су на себе скренули пажњу домаће и стране музичке јавности, што им је отворило врата за бројне наступе широм Европе. Током 1962. били су на двомесечној турнеји по Израелу, поставши тако првим југословенским музичарима који су наступили у тој земљи.

Године 1963. освајају прво место на Загребфесту са твист композицијом Платно, боје, кист и твист, а потом објављују песме Ријека без повратка, Зелена поља, Чарли Браун и обраду Кад ја пођох на Бембашу које постају хитови на домаћем тржишту. Уследиле су и бројне турнеје по европским земљама, а нарочито су биле успешне оне по Совјетском Савезу.

Почетком 1969. са песмом Поздрав свијету учествују на фестивалу Југовизија где освајају прво место и самим тим постају представници Југославије на Песми Евровизије која се те године одржавала у Мадриду.

Група је расформирана током 1974, а последњи јавни наступ имали су 11. децембра 2006. у загребачкој Творници културе, на прослави 50 година музичке каријере Мира Унгара. Током скоро 20 година постојања група је објавила преко 60 грамофонских записа, одржали су бројне концерте и концертне турнеје и забележили бројна телевизијска гостовања широм Европе.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Дискографија на страницама Порина”. Архивирано из оригинала на датум 20. 10. 2008. Приступљено 11. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди]

Претходник:
Дубровачки трубадури са
Један дан
Југославија на избору за Песму Евровизије
1969.
Наследник:
Ева Сршен са
Приди, дала ти бом цвет