Квир студије

С Википедије, слободне енциклопедије

Квир студије, студије сексуалне разноликости или ЛГБТ студије су области проучавања питања која се односе на сексуалну оријентацију и родни идентитет а обично се фокусирају на лезбијке, геј мушкарце, бисексуалце, трансродне особе, родну дисфорију, асексуалне, квир особе и др.[1]

Првобитно усредсређено на ЛГБТ историју и теорију књижевности, поље истраживања ових студија се проширило на академска проучавања у биологији, социологији, менталним болестима, антропологији, историји науке,[2] филозофији, психологији, сексологији, политичким наукама, етици, и другим пољима испитивањем идентитета, живота, историје и перцепције квир људи.

Квир студије нису исто што и квир теорија, која је аналитичко гледиште у оквиру квир студија (усредсређено на књижевне студије и филозофију ) које доводи у питање „социјално конструисане“ категорије сексуалног идентитета.[2]

Позадина[уреди | уреди извор]

Иако нова дисциплина, све већи број колеџа почео је да нуди академске програме који се односе на секс, сексуалност и сексуалну оријентацију.[3] Тренутно постоји преко 40 програма за издавање сертификата и диплома из ових области, постоји најмање пет институција у Сједињеним Државама које нуде додипломске студије; а све је већи број сличних курсева који се нуде у земљама ван САД.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Archived copy” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 19. 3. 2013. г. Приступљено 12. 7. 2013. 
  2. ^ а б Branch, Mark Alden (април 2003). „Back in the Fold”. Yale Alumni Magazine. YaleAlumniMagazine.com. Приступљено 29. 1. 2015. 
  3. ^ Jan, Tracy (3. 6. 2009). „Harvard to endow professorship in gay studies”. The Boston Globe. Boston.com. Приступљено 3. 6. 2009.