Кедар револуција

Из Википедије, слободне енциклопедије
Протести на Тргу мученика у Бејруту

Кедар револуција (арапски: ثورة الأرز) је назив за серију политичких демонстрација у Либану (посебно у престоници Бејруту) коју је испровоцирао атентат на некадашњег либанског премијера Рафика Харирија 14. фебруара 2005. године.

Примарни циљ почетних активности било је повлачење сиријских трупа из Либана и замена владе на коју је Сирија имала велики утицај, независнијом управом. Такође је инсистирано на формирању међународне комисије која би испитала атентат на Харирија, оставкама безбедносних званичника и организацији слободних парламентарних избора. На демонстрацијама је тражено онемогућавање сиријског утицаја на политику Либана. На почетку демонстрација у Либану се налазило око 14.000 сиријских војника и припадника служби безбедности. Под утицајем ових демонстрација сиријске трупе су се потпуно повукле из Либана до 27. априла 2005. године. Такође је распуштена просиријска влада што је био један од кључних циљева демонстрација.

Демонстранти су као своје симболе носили беле и црвене мараме као и прохариријевске плаве траке. Најчешћи слогани демонстраната били су Слобода, сувереност, независност и Истина, слобода, национално јединство.

Види још[уреди]