Кен Паркер

Из Википедије, слободне енциклопедије

Кен Паркер је лик из истоименог италијанског стрип-серијала покренутог 1977. Творци стрипа су сценариста Ђанкарло Берарди (итал. Giancarlo Berardi) и цртач Иво Милацо (итал. Iwo Milazzo). Стрип је популаран у Италији и у земљама бивше Југославије.

Прву епизоду стрипа под називом „Дуга пушка“ (итал. Lungo fucile) објавио је италијански издавач CEPIM. Лик Кена Паркера је створен три године раније и појавио се у магазину истог издавача. Укупно је објављено 59 бројева стрипа. Нове епизоде се не објављују, али се у Италији врло често штампају реиздања старих епизода. Уз Милаца, неке епизоде су нацртали Ђанкарло Алесандрини, Бруно Марафа, Ђорђо Тревизан, Ренцо Калегари, Ђовани Чанти, Карло Амброзини, Серђо Тарквинио, Ренато Полезе, Ђампјеро Казертано, док су сценаристи, уз Берардија, били: Маурицио Мантеро, Алфредо Кастели и Тицијано Склави.

Кен Паркер је антихерој са Запада инспирисан ликом Џеремаје Џонсона кога је у истоименом филму Сиднија Полака тумачио Роберт Редфорд. Као и Џонсон, Кен Паркер је трапер који је решио да напусти први велеград у САД. Радња већине епизода се углавном одвија на северозападу Америке, а затим, након што је Паркер морао да побегне из Бостона због учешћа у штрајковима, дуж канадске стране границе.

Теме стрипова су веома неуобичајене за вестерн јер се баве затварањем у гето, екологијом, канибализмом, хомосексуалношћу, судбином човека и његовим односом према Богу. Кен Паркер није типичан каубој који остаје вечно млад као Текс Вилер и јунаци које је глумио Џон Вејн. Кроз серијал стари у односу на прву епизоду која је смештена у 1868, греши, али и мења своје ставове и идеале. Ипак, задржава став:

Не волим да убијам... чак ни када се то чини неизбежно.

Спољашње везе[уреди]