Кет Клоу

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кет Клоу на насловној страни Екс алманаха

Кет Клоу (Cat Claw), алиас Каролина Конор, је стрип јунакиња коју су осмислили Бранислав Керац (цртач) и Светозар Обрадовић (сценариста). Објављено је 44 епизоде разних дужина, а осим Обрадовића који је радио само прву епизоду, сценариста је био и Славко Драгинчић (до осме епизоде), да би писање сценарија касније преузео Бане Керац.

Историјат[уреди | уреди извор]

Прва епизода је нацртана у јуну 1981. године и објављена на страницама Ју стрипа, под насловом „Отровне канџе“ (Bane Claws), а последња је изашла у октобру 1994. Стрип је настао по захтеву редакције Ју стрипа, која је желела да свој садржај обогати стрипом о супер-хероју рађеном по узору на Марвелове или DC Comics јунаке. Кет Клоу је настала као женска верзија Спајдермена.

У почетку је стрип пратио клише, али је од тренутка када Керац постаје и сценариста стрип кренуо скоро у воде пародије, што га је вероватно и довело до успеха у свету.

Кет Клоу је вероватно најуспешнији стрип једног српског стрип цртача, а објављен је са великим успехом у САД, Француској, Холандији, Шведској, Норвешкој, Турској и другим земљама. Неке епизоде (последња четири албума) објављене у тим земљама објављене су Србији са закашњењем од десетак година (2004).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]