Киборг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Киборг

Kиборг је кибернетички организам који се састоји од вештачих и природних делова, или, како на то данас најчешће гледамо, организам који има побољшане способности захваљујући технологији.

Фикцијски киборзи приказани су као спој органских и синтетичких делова, и често заправо представљају питање разлике између човека и машине - у смислу морала, слободне воље и емпатије. Могу бити приказани као видљиви механизми (нпр. Борг из Звезданих стаза) или као скоро неприметно различити од људи. Често имају физичке и/или психичке способности далеко развијеније од људских. Стварни киборзи су чешће људи који користе кибернетичку технологију да поправе или надвладају физичке и психичке недостатке властитог тела. [1]

Типичан пример стварног киборга био би, на пример, човек са монтираним пејсмејкером или инсулинском пумпом. Неки теоретичари чак узимају контактна сочива и слушне апарате као примере побољшавања човекових способности употребом технологије.

Киборзи у медицини[уреди]

У медицини постоје две врсте киборга - restorative и enhanced. Ресторативе технологија замењује изгубљене функције, органе или удове. Главни аспект ресторативе киборгизације је поправак изгубљених процеса за повратак на здрав или просечан ниво функционалности одређених делова тела. Нема побољшања у односу на оригиналне способности које су изгубљене. С друге стране, побољшани (enhanced) киборг прати принцип максималне искористивости: максималан output (добијене информације или модификације) и минималан input (енергија потрошена у процесу). Према томе, побољшани киборг настоји премашити нормалне способности или чак добити нове сподобности које прије није имао.

Brain-computer interface или BCI омогућује изравно повезивање мозга и спољњег уређаја. Истраживање БЦИја, који користи електроде имплантиране изравно у сиву материју мозга, фокусира се на обнављању оштећеног вида код слепих и пружању покретљивости код парализованих особа.

Види још[уреди]

Референце[уреди]