Ким Џонг Ун

С Википедије, слободне енциклопедије
Ким Џонг Ун
Ким Џонг Ун, април 2019.
Лични подаци
Датум рођења(1984-01-08)8. јануар 1984.(40 год.)
Место рођењаПјонгјанг, ДНР Кореја
ДржављанствоДНР Кореја
НародностКорејац
Висина170 cm[1]
Политичка каријера
Политичка
странка
Радничка партија Кореје
Чин
Генералисимус ДНР Кореје
Тренутна функција
Функцију обавља од 30. јун 2016.
Тренутна функција
Функцију обавља од 17. децембар 2011.
ПретходникКим Џонг Ил
Први председник Националног комитета одбране ДНРК
Тренутна функција
Функцију обавља од 13. април 2012.
ПретходникКим Џонг Ил (Председник Националног комитета одбране ДНРК)
Врховни командант Корејске народне армије
Тренутна функција
Функцију обавља од 30. децембар 2011.
ПретходникКим Џонг Ил
Тренутна функција
Функцију обавља од 11. април 2012.
ПретходникКим Џонгил (Генерални секретар Радничке партије Кореје)
Председник Централне војне комисије Радничке партије Кореје
Тренутна функција
Функцију обавља од 11. април 2012.
ПретходникКим Џонг Ил

Потпис


Стандарта
председника Комисије за државне послове

Ким Џонг Ун (кореј. 김정은; Пјонгјанг, 8. јануар 1984) је најмлађи од три сина некадашњег севернокорејског вође Кима Џонг Ила и његов наследник на том положају. По објављивању смрти његовог оца, државна телевизија га је прогласила за „великог наследника”. Званичне функције Кима Џонг Уна су Први председник Националног комитета одбране Демократске Народне Републике Кореје, Врховни командант Корејске народне армије, Први секретар Радничке партије Кореје и Председник Централне војне комисије Радничке партије Кореје. Пред крај очеве владавине, 2010. године, постао је генерал у севернокорејској војсци и потпредседник Централне војне комисије. Пуних десет година од 18. јуна 2012. носио је чин Маршала Народне Републике Кореје. Дана 26. априла 2022. године, унапређен је највиши чин Генералисимуса, први највиши чин у војсци Северне Кореје.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 8. јануара 1984. године у Пјонгјангу. Школовао се до 2000. године у Швајцарској под разним псеудонимима. Дипломирао је на Универзитету Ким Илсунг. Постао је званични наследник за председника, након што је његов најстарији брат Ким Џонгнам ухваћен са лажним документима при покушају да уђе у Јапан 2011. године.

Развој нуклеарног оружја[уреди | уреди извор]

Под Кимом Џонг Уном Северна Кореја наставља да развија нуклеарно оружје. На пленарном састанку Централног комитета РПК одржаној 31. марта 2013, објавио је да ће Северна Кореја усвојити „нову стратешку линију за спровођење економске изградње и изградњу нуклеарних оружаних снага истовремено”. Према неким аналитичарима, Северна Кореја сматра да је нуклеарни арсенал виталан како би спречио напад, али мало је вероватно да ће покренути нуклеарни рат. Током 7. Конгреса Радничке партије Кореје 2016. године, Ким Џонг Ун изјавио је да Северна Кореја „неће користити нуклеарно оружје пре него што агресивне непријатељске снаге не употребе нуклеарно оружје за напад на наш суверенитет”, међутим у другим приликама, Северна Кореја је запретила „превентивни” нуклеарни напад на САД.

Северна Кореја вероватно поседује десетине нуклеарних бомби. Од 2016. године Уједињене нације усвојиле су пет кумулативних рунди санкција против Северне Кореје због нуклеарног програма и ракетних тестова.[2]

Сусрет Кима и Трампа у Сингапуру

Амерички председник Доналд Трамп је 17. септембра 2017. исмејао је лидера Кима Џонг Уна као „ракеташа”, док су саветници Беле куће упозорили да ће се та изолована земља суочити са уништењем уколико не стави тачку на своје оружане програме и ратоборне претње.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]